Znanost

Vesoljsko letalo X-37B poslano na skrivno misijo

Ameriške letalske sile so v nedeljo izstrelile raketo Atlas V, ki je na skrivno misijo v vesolje ponesla vesoljsko letalo X-37B. Med drugim bo letalo v orbito poslalo satelit, testirali pa bodo tudi vpliv sevanja na semena in druge materiale.

Raketo z letalom bi morali iz izstrelišča v Cape Canaveralu izstreliti že v soboto, a so izstrelitev zaradi slabega vremena preložili na nedeljo. Izstrelitev so posvetili tistim, ki so v prvih linijah v soočanju z novim koronavirusom in ki jih je pandemija prizadela. Na ohišju rakete je pisalo “močna Amerika”, poroča britanski BBC.

Na že šesti misiji brezpilotnega letala X-37B bodo izvedli več eksperimentov kot na katerikoli misiji doslej, je ta mesec dejala sekretarka ameriških letalskih sil Barbara Barrett. V okviru enega od eksperimentov bodo testirali vpliv sevanja na semena in druge materiale. Dolžina misije ni znana.

X-37B je tajni program, o katerem je javnosti znanega zelo malo. Pentagon je o prejšnjih misijah letala in njegovih zmogljivostih razkril zelo malo podrobnosti.

Program se je začel leta 1999, letalo, ki je podobno raketoplanu, pa je prvič v vesolje poletelo leta 2010. Nazadnje je pristalo oktobra lani po 780 dneh v vesolju. Vse skupaj je bilo letalo, ki tako kot raketoplan pristane na pristajalni stezi, v vesolju več kot sedem let. Dolgo je približno devet metrov, čez krila meri okoli 4,6 metra, težko pa je skoraj 4,9 tone.

 

 STA
 U.S. Air Force / Public domain

Sorodni članki

Back to top button