Znanost

Teleskop James Webb ključen za raziskovanje vesolja

Nasa je ponovno prestavila izstrelitev novega vesoljskega teleskopa James Webb, ki bo ključni observatorij vesolja v naslednjem desetletju. Nadejajo se, da bo teleskop, ki naj bi ga po novem izstrelili marca 2021, prinesel veliko odkritij o obdobju zgodnjega vesolja.

2020 mineva 30 let, odkar je Ameriška vesoljska agencija Nasa v vesolje izstrelila Hubblov vesoljski teleskop, ki je prinesel številna nova spoznanja o našem vesolju. Še več odkritij in dogovorov o zgodovini vesolja in našega mesta v njem pa si znanstveniki obetajo od njegovega naslednika, vesoljskega teleskopa James Webb. Slednjega naj bi v vesolje izstrelili na raketi Ariane 5, ki bo vzletela iz francoske Gvajane leta 2021.

Teleskop bo raziskoval zgodovino vesolja, hkrati pa bo skušal najti tudi življenje na drugih planetih.

Ključni observatorij vesolja za naslednje desetletje

Teleskop James Webb bo eden najpomembnejših observatorijev vesolja v naslednjem desetletju. Lebdel bo 1,5 milijona kilometrov stran od Zemlje in s pomočjo 6,5 metrov velikega ogledala in štirih ključnih instrumentov zrl v daljno vesolje ter raziskoval različna obdobja v njegovi zgodovini.

Teleskop bo tako nudil vpogled daleč v zgodovino vesolja, neposredno po velikem poku, ko je bilo vesolje še čisto mlado. Preučeval bo obdobje vse od velikega poka do prvih galaksij in zvezd, ki so nastale v našem 13,8 milijarde let starem vesolju. Raziskoval bo skrivnosti našega Osončja ter planetov, ki krožijo okoli drugih zvezd, pa tudi evolucijo našega lastnega sončnega sistema.

Med drugim bo teleskop namenjen tudi raziskovanju eksoplanetov – planetov, ki krožijo okoli drugih zvezd – in analizi njihovih atmosfer. S tem bo dobil tudi odgovore na vprašanje, ali drugje v vesolju še obstaja življenje.

Datum izstrelitve teleskopa se sicer že skoraj desetletje zamika, nazadnje je Nasa sporočila, da bodo teleskop izstrelili marca 2021. Teleskop predstavlja enega največjih znanstvenih projektov po Apollu, zato so izzivi veliki.

Mednarodno sodelovanje

Projekt teleskopa James Webb, vreden več kot 10 milijard dolarjev, je plod mednarodnega sodelovanja Nase, Evropske vesoljske agencije (ESA) in kanadske vesoljske agencije (CSA). Pri njegovem razvoju je sodelovalo preko tisoč inženirjev in znanstvenikov, njegove podatke pa bo uporabljalo tisoče astronomov s celega sveta.

S predlogi za to, kaj vse naj teleskop v času svojega delovanja opazuje, naj bi sodelovalo preko 400 raziskovalcev. Med njimi je tudi slovenska astrofizičarka Maruša Bradač z univerze v Kaliforniji v Davisu.

 STA
 NASA
ikona snemalec NASA Goddard

Sorodni članki

Back to top button