TehnologijaZnanost

Slovenska amaterska raketa je poletela 25 kilometrov v stratosfero

Slovenski amaterski raketar Andrej Vrabec je na poljskem vojaškem poligonu Drawsko-Pomorskie uspešno izstrelil raketo, ki je poletela na višino več kot 25 kilometrov, so sporočili z Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Dvostopenjska 35 kilogramov težka in 3,5 metra dolga raketa je v desetih sekundah dosegla hitrost 3700km/h, nato pa je še minuto prosto letela do višine 25 kilometrov. Raketa je bila opremljena z naborom instrumentov, ki so merili hitrost, višino, pospešek in druge podatke. Pri izdelavi merilnih naprav je sodeloval avstrijski raketar Denis Banovic.

Na krovu je bil tudi GPS sprejemnik, ki je zabeležil trajektorijo poleta in kamera, ki je posnela polet. Sistem za telemetrijo je med poletom vse podatke po radijski zvezi pošiljal bazni postaji na tleh. To je bil še eden v vrsti testnih poletov, katerih namen je preizkusiti vse ključne tehnologije, ki so potrebne za polet prve slovenske rakete v vesolje.

Načrtuje se, da bo podobna, a malce večja raketa poletela več kot 100 kilometrov visoko, kar se smatra za suborbitalni polet v vesolje. Pri suborbitalnem poletu se raketa ne utiri v orbito okrog zemlje, ampak se po poletu s padalom vrne na Zemljo.

Andrej Vrbec se z gradnjo amaterskih raket ukvarja že 15 let. Je član Astronavtsko-raketarskega kluba Vladimir M. Komarov, ki je vključen v mrežo društev ZOTKS. Pred tem je bil aktiven tekmovalec v raketnem modelarstvu in več kot deset let tudi član državne reprezentance. Že leta 2015 je izstrelil raketo, ki je poletela 17,5 kilometrov visoko.

V ZOTKS so izpostavili tudi dejstvo, da je to trenutno drugi najvišji polet amaterske rakete v Evropi. Najvišje do sedaj je poletela raketa, ki jo je izdelala skupina z Univerze v Stuttgartu in je leta 2016 poletela 32 kilometrov visoko.

Posnetek poleta si lahko ogledaš spodaj.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button