Izobraževanje

Težave s pisanjem izpita? Preizkusi te tri korake

Veliko govorimo o pripravah na izpite, a premalo o tem, kaj storiti, ko je čas, da ga dejansko odpišeš. Ne glede na to, za kakšen izpit gre, obstajajo preprosti načini, kako se lotiti pisanja, ki ti lahko pomagajo situacijo narediti manj stresno in posledično bolje odpisati izpit.

Prihodnjič, ko si pred izzivom opravljanja pisnega izpita, preizkusi te tri korake. Morda ti točno to pomaga pri uspešnem in bolj sproščenem pisanju izpita.

Za nekatere predmete na fakultetah se izpiti izvajajo na spletu. V tem primeru gotovo ves izpit poteka nekoliko drugače, saj ga ne rešuješ na papirju. Če pa tvoji izpiti potekajo v živo, je tukaj nekaj nasvetov, ki ti bodo koristili pri pisanju.

Koraki za uspešno pisanje izpita

Ko se izpit začne, naredi “izliv možganov,” kar po besedah strokovnjakov pomeni zapisovanje vseh informacij, ki jih potrebuješ, na papir. Zapiši vse formule, pomene terminov ali glavne koncepte, ki si jih študiral pri pripravi na izpit. Zelo učinkovito je učenje s pomočjo kartic ali metodo kot je SQ3R, da si lahko enostavno zapomniš glavne podatke, ki jih boš zapisal za papir.

test, pisanje, izpit, študenti
Najprej si izpiši najpomembnejše formule in podatke, ki si se jih naučil.

Ko na papir zapišeš pomembne informacije, preleti izpit in poišči vprašanja, za katera si prepričan, da poznaš odgovor. Najprej odgovori na ta, da hitro opraviš z vprašanji, ki ti ne predstavljajo težav.

Potem pa se vrni in odgovori na vprašanja, glede katerih sprva nisi bil povsem prepričan in si jih izpustil. Z informacijami, ki si jih na list zapisal za v pomoč si odgovoril na vsa “lahka” vprašanja. Zato imaš zdaj ves preostali čas, samo zato, da rešiš težja vprašanja izpita, brez prevelikega časovnega pritiska.

Kaj moraš imeti v mislih pri opravljanju izpita?

Poskrbi, da boš imel način za spremljanje časa. Če uporabljaš računalnik, je to enostavno. Če ga ne, se moraš prej prepričati, da je v sobi ura ali pa moraš imeti ročno uro. Pozoren moraš biti predvsem pri certifikacijskih ali standardiziranih testih, saj te bodo preverili, če imaš pri sebi kaj takšnega, kar bi ti lahko pomagalo goljufati, zato izberi preprosto uro namesto pametne. Ko prideš do tretjega koraka – vprašanja, glede katerih nisi prepričan – preštej, koliko jih je in to število deli s številom minut, ki jih imaš še na voljo, da boš vedel, koliko časa lahko nameniš vsakemu vprašanju.

test, pisanje, izpit, študenti
Koristilo ti bo, če prvih nekaj minut porabiš za pomiritev.

Sam proces pisanja izpita je zelo pomemben. Bolj kot si se učil in pripravil, bolj sproščen boš, kar ti seveda pomaga, da se boš dobro odrezal. Če nisi pripravljen ali nisi sproščen, si vzemi minuto, da izvedeš katero od sprostitvenih tehnik, da se boš počutil bolj sproščeno in lažje odpisal izpit.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button