IzobraževanjeŠtudentski vodnik

Kako? Tako: Pisanje e-mailov profesorjem ali asistentom

Pisanje uradnih e-mailov ni težko, zato ni razloga, zakaj bi profesorju pisal "po domače". Vse, kar moraš storiti je, da začneš z lepim pozdravom, zajameš vse informacije, pišeš čim bolj slovnično pravilno in zaključiš s spodobnim pozdravom.

Ko mora razred kontaktirati profesorja ali asistenta, skoraj vedno nastane debata, kdo bo napisal e-mail. Pisanje e-mailov profesorjem dejansko sploh ni težko, vzame pa samo par minutk, zato ni razloga, zakaj je to tako velik problem. Je pa res, da veliko študentom manjka praksa, zato ne vedo, kako se pišejo uradni e-maili.

Zadnje čase lahko slišiš tudi veliko pritožb o tem, kaki mladi izgubljajo bonton lepega obnašanja. To prav tako vključuje spoštljiv odnos do oseb, ki te na faksu učijo. Nekateri profesorji in asistenti ti morda ne bodo pridigali, če jim pošlješ “po domače” napisan e-mail, so pa spet drugi, ki jih bo to zmotilo in ti bodo dali to jasno vedeti. Navsezadnje z lepo napisanim elektronskim sporočilom pokažeš, da jih spoštuješ. Zato raje vloži dodatno minuto v pisanje e-maila in pokaži, da si spoštljiv.

Kako naj bi izgledal povprečen e-mail profesorju?

V odseku “Zadeva” najprej poskusi situacijo čim bolje opisati v par besedah, tako da bo profesor vedel, za kaj se gre. Nato začneš s pozdravom, ki naj bo Spoštovani, Pozdravljeni ali kaj podobnega. Takšen pozdrav je topleje priporočen kot kakšen Zdravo ali Dober dan. Na koncu ne pozabi pike ali vejice. Če za pozdravom dodaš piko, nato začni z veliko začetnico, če vejico, pa z malo.

Najbolje, da se zatem predstaviš in dodaš, kateri program študiraš, v katerem letniku si in na kateri smeri. Če pišeš v imenu razreda predstavitev sebe ni potrebna, napiši samo, v imenu katerega razreda pišeš.

Sedaj razloži, zakaj pišeš in dodaj, za kateri predmet se gre. Če opravičuješ odsotnost, navedi še točno kdaj si manjkal, saj imajo vsi profesorji in asistenti veliko število predmetov. To imej v glavi tudi, ko jim opisuješ situacijo. Bodi kratek in jedrnat, ampak se prepričaj, da si zapisal vse informacije. E-mail končaj s pozdravom kot je Lep pozdrav ali S spoštovanjem. Sledi pika ali vejica, nato pa (ponovno) napiši svoje ime in priimek.

e-mail, uradni e-mail, pisanje maila profesorjem, pisanje maila uradnim osebam, pisanje e-maila uradnim osebam, elektronska pošta, uradna elektronska pošta, profesor, profesorji, asisent, asistenti, učitelj, učitelji, pisanje e-maila, pozdravljeni, spoštovani, lep pozdrav, prijeten pozdrav, spoštovanje, bonton
Kako bi naj izgledala struktura e-maila.

Kaj je neprimerno?

E-mail je lahko malce bolj neuraden, če ima profesor ali asistent sproščen odnos, ampak vseeno moraš biti dovolj spoštljiv. Zato fraze kot je Veliko ljubezni, Hej ali Adijo, niso primerne, ne glede na to, kako sproščene so ure pri tem predavatelju. Pogosto je tudi, da študenti ne napišejo dovolj informacij, zato imej res v mislih, da profesor verjetno uči ogromno število študentov na veliko programih, pogosto tudi na več različnih fakultetah.

Na koncu pa je vedno dobro, da si vzameš par sekund in e-mail še enkrat prebereš, da ne bo kakšnega Pozdravleni ali Leo pozdrav.

 

Mojca KUPČIČ
Pexels, Mojca KUPČIČ

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button