Kultura

V Rimu je Američan vrgel na tla in poškodoval dva antična Vatikanska kipa

V Vatikanskih muzejih v Rimu je nek moški vrgel na tla dva starodavna doprsna kipa, s čimer je povzročil zmerno škodo na umetninah, preden ga je zaustavilo osebje muzeja. Moškega so nato pridržali in odpeljali na policijsko postajo, so povedali viri v muzeju.

Tuji turist, ki naj bi bil državljan ZDA, je vrgel na tla kipa iz antičnega Rima, ki sta bila razstavljena v muzejski dvorani Chiaramonti. V njej se sicer nahaja več kot tisoč eksponatov in ki predstavlja eno najpomembnejših zbirk doprsnih kipov.

Moški naj bi se po navedbah prič čudno obnašal in dejal, da želi govoriti s papežem Frančiškom. Ko so mu povedali, da to ni možno, je vrgel na tla kipa, nato pa skušal pobegniti, a ga je ujela vatikanska policija in ga odpeljala na policijsko postajo. Preiskava dogodka je še v teku, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa povedala policija.

Na fotografijah, ki so jih posneli obiskovalci muzeja in objavili na družbenih omrežjih, je videti razbita kipa, ki ležita na tleh.

Za najzloglasnejši napad na umetnine v Vatikanu sicer velja tisti iz leta 1972, ko je nek Madžar preskočil stranski oltar v Baziliki svetega Petra ter s kladivom udaril in poškodoval Michelangelov kip Pieta. To renesančno delo je od tedaj zaščiteno z neprebojnim steklom, še navaja Reuters.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button