Kultura

INTERVJU: Vlado Vučić in otroško božično rajanje na Štuku

V ponedeljek zvečer je na Štuku otroke študentskih in dijaških družin obiskal Božiček. Dostopovci se z Božičkom (žal) nismo ujeli, ujeli pa smo se z Vladom Vučićem, profesorjem likovne vzgoje, očetom in vsestranskim ustvarjalcem ter z njim poklepetali o njegovi otroški slikanici Flingo Blisk.

Že od leta 2004 ŠOU Maribor in Klub študentskih in dijaških družin Maribor obdarujeta otroke študentov. In tudi letos ni bilo nič drugače. Ponedeljkov večer je v dvorano Štuka prinesel otroški smeh, rajanje, lutkovno predstavo za otroke, nepopisno otroško srečo ob prejemu daril in seveda tudi Božička.

Dostopovcev Božiček sicer sinoči ni obdaril. Obdaril pa nas je Vlado Vučič, ki je z nami poklepetal o svoji prvi otroški slikanici Flingo Blisk. Med otroškim rajanjem smo z njim klepetali o ideji za slikanico, se nasmejali spominom na ustvarjanje, zaupal pa nam je tudi svojo novoletno zaobljubo.

Vlado Vučić

Vlada smo na Štuku ujeli med Božičkovim razdeljevanjem daril. Da smo se zaradi potreb snemanja izognili otroškemu hrupu, smo v Štukovi kavarni poiskali najbolj praznično okrašen kotiček. In seveda se naš pogovor ni začel brez smeha. Vladova iznajdljivost nas je nasmejala že pri namestitvi snemalnega mikrofona.

Vlado je izjemno prijeten in zgovoren sogovornik, ki je sebe predstavil nekako takole: “Sem Vlado Vučić, nekdaj študent likovne pedagogike, danes pa profesor likovne vzgoje na eni izmed mariborskih osnovnih šol.” Zelo aktiven je bil že kot študent, ob tem pa pravi, da mu tudi danes ne zmanjka idej za hobije, saj jih ima, po njegovih besedah, nešteto. Seveda pa je v prvi vrsti tudi družinski človek in skrben ter ljubeč oče.

Vlado Vučić, Flingo Blisk, slikanica, otroška slikanica, pravljice
Vlado je izjemno preprost in prijeten sogovornik, seveda pa v pogovoru ni manjkalo tudi smeha.

Od ideje do izdelka

Verjetno bi si večina navadnih smrtnikov predstavljala, da je izdelava otroške slikanice nekaj otročje lahkega. Pa ni. “V življenju sem prebral nešteto pravljic in vedno bolj je v meni tlela želja, da za svoja otroka ustvarim svojo pravljico.” In ker ima Vlado takšen poklic kot ga ima, so se mu odprle vse možnosti, da slikanico ustvari popolnoma sam. Z besedilom in slikami vred.

In kaj je bilo težje? Ustvarjanje besedila ali ustvarjanje ilustracij? Ob obujanju spominov na ustvarjanje slikanice, se Vlado spominja, da je bilo ustvarjanje ilustracij nekoliko težje. “Besedilo sem imel pripravljeno. Vedel sem, kaj želim od zgodbe, kakšna naj bo, kakšen naj bo njen nauk.” Ob spominih pristavi, da je likovni del terjal nekoliko več časa. Koliko? “Celoten proces ustvarjanja je trajal dobri 2 leti, morda celo 3. Pa nič hudega, da je trajalo tako dolgo, saj sem si res želel lep in estetski izdelek.”

Danes je na svoj izdelek neizmerno ponosen, najbolj pa ga veseli dejstvo, da je slikanica Flingo Blisk izdelek za njegova mala škrata. Po uspešni izdaji prvega, pa nas je seveda zanimalo še, ali se nam v prihodnosti obeta še kak njegov izdelek. Ob vprašanju Vlado z nasmeškom pove, da je zgodb v njegovi glavi ogromno. “Samo čas mora biti pravi, pa bo zagotovo še kaj nastalo,” diplomatsko zaključi.

Vlado Vučič, Štuk, ŠOUM; Flingo Blisk, otroška slikanica
Slikanica Flingo Blisk je Vladov prvi literarno-ustarjalni izdelek. (Foto: osebni arhiv)

Pa še malo k praznikom

Zdi se, da je december, kljub svoji čarobnosti, najbolj hektičen mesec v letu. In kako Vlado vidi praznike? Popolnoma drugače kot hitenje in stres. Povsem mirno pristavi, da mu prazniki pomenijo predvsem čas za družino. Čas, ki ga nameni sprostitvi in počitku.

In če si predstavljamo, da morajo biti novoletne zaobljube vsako leto večje, bolj ekstravagantne in brezmejne, nas Vlado ponovno čisto preseneti s preprostostjo svojega odgovora. “Samo uživajmo,” pravi. “To je vse, kar moramo znati, samo uživati. Vse ostalo bo prišlo samo od sebe.”

Rebeka MIKŠA
Isidora VELIČKOVIĆ / Žan SENIČAR / Vlado VUČIĆ (osebni arhiv)
ikona snemalec Žan SENIČAR

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button