Kultura

Arabski rokopisi iz afriškega mesta Timbuktu so dostopni na spletu

Arabski rokopisi iz puščavskega mesta Timbuktu v Maliju na zahodu Afrike, najstarejši so iz 12. stoletja, so poslej dostopni tudi na spletu. Rokopisom je leta 2012 grozilo, da jih bodo uničili islamistični skrajneži, a so jih prehiteli domačini in okoli 285.000 rokopisov skrivoma odnesli v 100 kilometrov oddaljeno malijsko prestolnico Bamako.

Rokopisi, ki prinašajo besedila o matematiki, astronomiji, astrologiji, pa tudi koran, so dostopni na spletni strani Mali Magic prek Googlove spletne platforme umetnost in kultura (Google Arts and Culture). Ta platforma med drugim omogoča virtualne oglede muzejev.

“Obstaja upanje, da se bo ohranila ta zapuščina in prispevala k miru in kulturnemu razumevanju,” so ob tem sporočili iz Googla. Spletna stran je plod sodelovanja med malijskimi lokalnimi voditelji ter lokalnimi in mednarodnimi organizacijami in Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

Besedila, ki so napisana deloma na papirju, deloma na kozji ali kamelji koži ali koščenih ploščah, predstavljajo dolgo tradicijo pisnega znanja in izjemne znanosti v Afriki. Rokopisi so trenutno pri malijski organizaciji Savama-DCI, ki se zavzema za zaščito rokopisov. Ustanovitelj organizacije, arhivar Abdel Kader Haidara, je sodeloval pri reševanju rokopisov.

Timbuktu, ki leži na južnem robu Sahare, je gospodarski razcvet doživel predvsem v 15. in 16. stoletju, ko je bil trgovsko središče za karavane in mednarodno središče islamske učenosti, primerljivo s srednjeveško univerzo.

STA
Wikipedia

Sorodni članki

Back to top button