Kultura

Prihaja 5. ZIZ festival in jubilejna, 10. Gala podelitev ZIZ nagrad

Kulturno umetniško društvo ZIZ v koprodukciji z Vetrinjskim dvorom – Narodni dom Maribor in Mladinskim kulturnim centrom Maribor prireja jubilejno deseto Gala podelitev ZIZ nagrad, ki bo imeniten zaključek 5. ZIZ festivala – dnevov mariborske alternativne gledališke produkcije. Festival bo med 16. in 22. oktobrom 2023 postregel z dobro bero mariborskih neodvisnih produkcij pretekle sezone (z dvema zizjemama), predstave bodo na ogled na Intimnem odru GT22, v Narodnem domu Maribor, zaključna prireditev z nagrajevanjem najzaslužnejših na sceni pa bo v Sodnem stolpu. Tekmovalnega spremlja še spremljevalni program.

ZIZ obljublja zgoščen teden predstav, performansov, druženj in klepetov.

V tekmovalnem programu se predstavlja devet žanrsko raznovrstnih uprizoritev mariborskih producentov postavljenih na odre neodvisne scene. Peto edicijo festivala začenja fotografiranje prsi za ZIZ koledar 2024 (Fotošüt). Del spremljevalnega programa je tudi Kritiška delavnica z Zalo Dobovšek, udeleženci bodo pod mentorstvom dramaturginje in gledališke kritičarke pisali o festivalskih predstavah. Delavnica namreč ponuja priložnost za razmislek o tem, kako pristopiti k analizi predstav, prepoznavati različne uprizoritvene estetike in piliti svoj lastni slog pisanja.

Prva na tekmovalnem programu bosta heroja s še od premiere vročo predstavo Heroj 4.0 – Business as Usual (Moment, Glej), v torek sledi »komedija« Kriplov zagovor (KUD Borza) in solo multipersonaž Anje Bezlove Futraj moj ego #2 (KD Priden možic, Društvo ZIZ), v sredo bo na Intimnem odru GT22 Pod kontrolo (Via Negativa, Moment) in po tem se festival premakne na performativni dogodek še neznano: Fucking hell (Nagib Maribor).

Četrtek bo za impro, Banda Ferdamana prihaja s svežo epizodo Ferdamane telenovele, v petek na sporedu apokaliptični razf*k Je že konec? (Moment, Lutkovno gledališče Maribor) in nova predstava kolektiva Reaktor Krik: Vrzeli (Društvo ZIZ, KUD Transformator, AGRFT). Program se nadaljuje že v soboto dopoldne s predstavo Kraljična na zrnu graha (Društvo IndiJanez, Teater Magdalena) in se zaključi v nedeljo popoldne s plesno predstavo Iz delcev (April Veselko).

Po jubilejni Gala podelitvi pa after

Veliki finale petega ZIZ festivala bo, jasno, jubilejna 10. Gala podelitev ZIZ nagrad. Slavnostna prireditev bo v soboto, 21. oktobra 2023, s pričetkom ob 20. uri v Sodnem stolpu. Za deset let vztrajnega nagrajevanja tako ali drugače naj- akterk in akterjev na neodvisni mariborski sceni si bo ZIZ privoščil nekaj grandioznega, presežnega, vsesplošno velikega, okroglega in nepozabnega. Ko bodo vse in vsi, ki so si to zaslužili, prejeli ZIZ nagrade (oblikuje jih Ines Žarki), se proslava in zabava nadaljuje v Baru Coda v Vetrinjskem dvoru na ZIZafterju z DJ Kozmonavtom.

Podrobneje o ZIZ festivalu pa tukaj.

Kulturno umetniško društvo ZIZ se je kot Kolektiv ZIZ vzpostavilo leta 2013 in je sprva delovalo pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Od leta 2021 je ZIZ samostojno društvo, ki aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav ZIZ preizprašuje razmerja moči v družbi. Poleg delavnic in predstav pa društvo od leta 2014 vsakoletno organizira Gala podelitev ZIZ nagrad, od leta 2019 ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije, prav tako pa od leta 2014 izdaja ZIZ koledar, katerega namen je deobjektifikacija prsi in teles.

KUD ZIZ / AN
KUD ZIZ

Sorodni članki

Back to top button