Znanost

Odločitve v možganih vidne preden jih zavestno sprejmemo

Za premik roke se odločimo 11 sekund preden nanj zavestno pomislimo.

Znanstveniki lahko s pogledom v možgansko aktivnost predvidijo naše odločitve, še preden jih zavestno sprejmemo.

V zgodnjih 80. letih preteklega stoletja je nevropsiholog Benjamin Libet lotil eksperimenta, ki je močno zaznamoval koncept svobodne volje in omajal idejo, da imamo ljudje absoluten nadzor nad lastnimi dejanji. Če je pred tem veljalo, da najprej na nekaj pomislimo, nato pa to storimo, je Libet predlagal, da je vrstni red morda obraten. Ko je ljudi pozval h preprostemu gibu, denimo premiku roke, se je električna aktivnost v možganih namreč vidno spremenila, še preden so se zavestno odločili za želeni premik.

Smerokaz odločitve
Nezavedni del možganov porabi 11 sekund, da odločitev sporoči naši zavesti

V desetletjih, ki so sledila, je Libetovo ugotovitev, da lahko možganska aktivnost razkrije naše odločitve, še preden podprlo še več raziskav. Dokazujejo, da smo v resnici manj svobodni, kot verjamemo, saj so naše odločitve na nezavedni ravni vedno posledica naših preteklih izkušenj.

 

Raziskovalci lahko naše odločitve prepoznajo 11 sekund pred nami

Nedavna raziskava, objavljena v znanstveni reviji Scientific Reports, ponuja še natančnejši vpogled v opisani fenomen. Ugotavlja, da je mogoče odločitve posameznikov prepoznati celo do 11 sekund preden se jih ta zave.

Rentgensko slikanje aktivnosti možganov
Raziskovalci so z opazovanje možganske aktivnosti lahko predvideli enostavne odločitve posameznikov.

Raziskovalci so do spoznanja prišli skozi preprost test. Posameznikom so predstavili dva vizualna vzorca, enega rdečega z vodoravnimi črtami in enega zelenega z navpičnimi črtami. Kasneje so jih med fMRI slikanjem prosili, naj ponovno pomislijo na videna vzorca. Pred, med in po tem so beležili možgansko aktivnost, ki se je spreminjala predvsem na področjih, odgovornih za odločanje in vizualizacijo. Na njihovo presenečenje so lahko pred zaznavo zavestne odločitve opazili nezaveden, halucinacijam podoben vzorec, ki je vplival na sprejeto odločitev. Predvidevajo, da ta odloči, katera miselna pot je najmočnejša, torej o katerem izmed dveh vzorcev bo posameznik razmišljal.

Ob tem ni jasno, ali je naš miselni proces podoben, kadar gre za bolj kompleksne odločitve (denimo izbiro restavracije za kosilo).

 

 DOSTOP.si / KA
 splet (vir)

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button