Izobraževanje

Pogovori se z menoj 2019 in spoznaj nov tuj jezik

»Z vsakim novim jezikom, ki ga govoriš, živiš novo življenje. Če govoriš samo en jezik, živiš samo enkrat.«

Češki pregovor je eden od sloganov evropskega dneva jezikov. Pogovori se z menoj je akcija s katero želimo poudariti pomen učenja tujih jezikov. Jezikovno različnost Evrope in učenje jezikov skozi vse življenje. Zgodnje učenje jezikov postavi temelje za poznejše učenje in vpliva na odnos do drugih jezikov in kultur.

Dijaki se bodo v treh krajih pogovarjali 26. septembra med 10. in 14. uro.

Na letošnjem dogodku Pogovori se z menoj 2019 bo sodelovalo več kot 220 dijakov iz 6 srednjih šol, pogovori pa bodo potekali v 3 krajih.

Evropska unija ne bi mogla delovati brez sporazumevanja. Zato bodo s pomočjo dijakov osveščali občane in druge mimoidoče o pomembnosti znanja tujih jezikov. Osveščali jih bodo na zelo preprost način – s pogovorom. Od tod ime dogodka “Pogovori se z menoj”.

Dijaki bodo v svojih krajih 26. septembra med 10. in 14. uro na voljo mimoidočim, da se z njimi pogovorijo v tujem jeziku, ki ga bodo imeli označenega na prepoznavnih rumenih majicah. Dogodek tradicionalno izvede Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Podravje, ki je za idejo in izvedbo prejela nacionalno jezikovno priznanje (Jabolko kakovosti 2016).

Več o dogodku si lahko prebereš na spletni strani Europe Direct. Srednje šole, ki bodo sodelovale so III. gimnazija Maribor, Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor, Srednja trgovska šola Maribor, Šolski center Ptuj, Gimnazija Ptuj in Srednja šola Slovenska Bistrica.

 

 Zavod PIP
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button