Izobraževanje

Šolska ministrica napovedala odlog začetka mature

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v sredo za TV Slovenija napovedala, da priprave na maturo kljub krizi z epidemijo koronavirusa in šolanjem na daljavo potekajo, vendar pa da je že jasno, da je v prvotnih rokih ne bo mogoče izvesti.

“Enotno mnenje in ocena stroke ter informacija, ki smo jo dobili od dijaške organizacije, je, da želijo, da matura je. Vsi scenariji, ki jih dodelujemo, se usmerjajo v to, da se bo izvedla,” je poudarila ministrica Simona Kustec.

“Vendar pa to v prvotnih rokih ne bo mogoče, kar pomeni, da se esej v maternem jeziku ne bo pisal na začetku maja, ampak ga prestavljamo, najverjetneje na prvi mogoči termin, ki bo 30. maja. Zaključek celotnega izobraževalnega procesa za maturante pa na 22. maj. Kaj in kako bodo tekle časovnice, bo odvisno od razmer s koronavirusom,” je dejala.

Termin za esej se bo z začetka maja najverjetneje prestavil na 30. maj.

Od tega, kako se bo izpeljala matura, bo odvisen tudi potek vpisa na višje- oz. visokošolski študij. “Če jo bomo lahko izpeljali v obdobju spomladanskega in nato jesenskega termina, to ne bi smelo imeti vpliva na nadaljnji vpis na fakultete. Če se bo vse preneslo na jesenski rok, pa se bodo vpisi morali prestaviti,” je opozorila.

A hkrati je zagotovila, da tudi za ta primer pripravljajo scenarije. “Poiskali bomo način, ki bo življenjski in prilagojen razmeram,” je zatrdila za TV Slovenija.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button