Zdravje

6 razlogov, zakaj se moraš znebiti pižame in spati brez nje

Si vedel, da je spanje popolnoma brez oblačil dobro tako za ženske kot moške spolne predele? Kaj pa, da boš gol tudi boljše spal? Če bi rad poskusil spati gol, pa nisi bil prepričan, ali je to zate dobro, je čas, da poskusiš in se znebiš pižame.

Če ne želiš poskusiti, ker ti je tuje in neobičajno, ti bo morda pomagalo dejstvo, da je leta 2018 v raziskavi kar 58 % Američanov odgovorilo, da spijo brez kakršnihkoli oblačil. Med mladimi je številka še večja. Najbolj pogosto ljudje spijo goli, ker jim je tako bolj udobno. Seveda zna biti situacija težka, sploh če živiš v študentskem domu, kadar pa imaš možnost, si le privošči kakšno noč brez pižame oz. spodnjega perila. Obstaja namreč kar nekaj razlogov, zakaj je to dobro zate. Mi jih bomo predstavili 6.

Dobro je za tvoj spanec

Spati gol pomeni, da bo tvoje telo lažje reguliralo temperaturo. Temperatura tvojega telesa pa je za kvaliteten spanec zelo pomembna. Če ti je prevroče ali premrzlo boš zaspal precej pozneje, kar pomeni, da boš dobil manj ur spanja. To pa običajno pomeni še, da se boš zbudil slabše volje.

Dobro je za tvoje ženske predele

Ginekologi so nakazali, da imaš manjše možnosti za vaginalno okužbo, če spiš gola. Sploh, če drugače rada spiš v tesnih spodnjicah, ki tvojim ženskih predelom ne pustijo dihati. Seveda lahko spiš v normalnih spodnjicah ali pižami, ki tvojemu telesu pusti dihati, je pa za zdravje tvoje vagine dobro tudi, če spiš gola.

Če še nisi nikoli poskusil spati gol, je sedaj čas, sploh, če imaš težave s spancem.

Dobro je za tvoje moške predele

Spanje brez pižame in spodnjega perila ni dobro samo za ženske, ampak tudi za moške. Raziskava iz leta 2016 je namreč pokazala, da lahko spanje v spodnjicah vpliva na proizvodnjo spermijev. Moški, ki spijo goli, naj bi jih proizvajali več.

Dobro je za tvoje razmerje

Raziskava iz leta 2014 je nakazala, da so ljudje, ki spijo goli, v svojem ljubezenskem razmerju bolj srečni. 58 % anketiranih, ki spi golih, je v svojem razmerju srečnih, 48 % anketiranih, ki so prav tako srečni v razmerju, pa večinoma spi v pižami. To lahko seveda pomeni tudi, da boš, če si v razmerju srečen, raje spal gol. Vredno je poskusiti!

Spati gol s partnerjem lahko dobro vpliva na vajino zvezo, saj poveča vajino intimnost.

Dobro je za znižanje stresa

Dr. Kerstin Moberg, raziskovalec s področja spanja, je ugotovil, da golo spanje s partnerjem poveča količino hormona oksitocina. Gre za hormon, ki zmanjšuje stres in tesnobo. Vendar pa to deluje le, kadar spiš poleg partnerja, ki ti je dejansko všeč!

Dobro je za tvojo samozavest

Preživljanje več časa brez oblačil dobro vpliva na našo samozavest, kar je potrdila tudi raziskava iz leta 2017. In največ časa boš zagotovo preživel gol, če boš šel tak tudi spat.

Če imaš težave s spanjem, si lahko tukaj prebereš še nekaj nasvetov, kako boš lažje zaspal in poskrbel za kvalitetnejši spanec.

 

DOSTOP.si / MK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button