Potovanje

Zakaj moraš vsaj enkrat v življenju preizkustiti Couchsurfing?

Couchsurfing je globalna spletna skupnost, ki jo združuje izmenjava gostoljubnosti in želja po mreženju, skupnem preživljanju časa in potovanju. Spletna stran in aplikacija svojim uporabnikom zagotavljata platformo za »surfanje« članov na kavču z bivanjem pri gostitelju doma ali sodelovanje in pridružitev raznim dogodkom, od mednarodnih »meet-upov« do preprostega piva z drugimi popotniki.

1. Spoznavanje novih ljudi (domačinov)

Največja prednost Couchsurfinga je spoznavanje novih ljudi, predvsem domačinov. S tem, ko te ljudje brez plačila za bivanje povabijo v svoj topel dom, na splošno pričakujejo nekaj več kot le izmenjavo par besed ob tvojem prihodu. Če se s svojim gostiteljem pogovarjaš in jih spoznaš, te bodo naučili več o državi in mestu, v katerem potuješ – običajno veliko več kot kakšen spletni blog in turističen vodnik. Mnogi pogovori ti lahko odprejo oči in ti pomagajo bolje razumeti kraj, v katerem se nahajaš.

2. Nove perspektive

Bivanje pri ljudeh, ki živijo popolnoma drugačna življenja, kot je tvoje, te »prisili«, da začneš drugače razmišljati. Zaradi tega lahko podvomiš o svojih odločitvah oz. prideš do spoznanja, da na tem svetu ni veliko dobrih ali slabih stvari: vse je stvar perspektive.

3. Odkrivanje novih krajev

Kljub temu da bo spoznavanje domačinov in bivanje z gostitelji nepozabno, šođ kmalu spoznali, da prednosti Couchsurfinga to daleč presegajo. S prilagajanjem različnim življenjskim slogom, domovom, kulturam in tradicijam boš postal bolj družaben in prilagodljiv. Ta izkušnja ti bo dala popolnoma drugačen pogled na katero koli državo. Če med svojim potovanjem in bivanjem čas preživiš z domačini, obstaja velika verjetnost, da boš na svojem potovanju odkril in doživel mnogo več kot mnogi drugi turisti in popotniki.

4. Spoznaj lokalno kulinariko

Če bivaš pri domačinih, zlasti pri družinah, je velika verjetnost, da bodo kuhali zate, kar je velik del gostoljubja v veliko državah. Na ta način odkriješ več receptov, začimb in okusov, kot bi drugače.

5. Pozabi na stereotipe

Spoznavanje in preživljanje časa z ljudmi, ki živijo popolnoma drugačen način življenja kot ti, ti bo porodilo veliko vprašanj o prej ustaljenih stereotipih in prepričanjih.

6. Prihrani denar

Medtem ko so hostli običajno denarno zelo prijazna oblika bivanja v tujini, je Couchsurfing zastonj! Bistvo Couchsurfinga je izmenjava izkušenj z domačini, kjer oba, popotnik in gostitelj, iz tega nekaj pridobita.

7. Oblikuj nova prijateljstva

Bivanje pri domačinih ustvarja nepozabne vezi. Preprosto dejstvo, da te gostitelji povabijo v svoj dom, ne da bi te pred tem poznali, je neverjetno. Z ljudmi, pri katerih boš bival, boš nedvomno ustvaril močne prijateljske vezi, ki bodo ostale še veliko časa.

8.  Odkrivanje vsakdanjega življenja

Odkrivanje in doživljanje vsakdanjega življenja v tujini je neprecenljivo. Če se odločiš za potovanje s Couchsurfingom, boš presenečen nad raznolikostjo in ljudmi, ki jih ta naš majhen svet ponuja. Tudi v eni sami državi lahko vidiš, koliko različnih življenjskih slogov obstaja.

Zveza ŠKIS
Arhiv DOSTOP.si

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button