Okolje

10 nasvetov, kako lahko živiš bolj trajnostno in pomagaš okolju

Veš, da je bilo obdobje 2011–2020 najtoplejše zabeleženo desetletje v zgodovini? Na ravni EU se sicer sprejema ukrepe v boju proti podnebnim spremembam, toda sami zakoni in politike niso dovolj. Naše vsakodnevne odločitve so pomembne. 

Podnebni ukrepi so priložnost za vse, da izboljšamo svoja življenja, svoje gospodarstvo in našo družbo. Podnebna kriza vpliva na vse nas. Pomembno je, da vsak od nas prispeva k njenemu reševanju tudi s spremembami v načinu življenja. Ni treba, da gre že takoj na začetku za radikalne spremembe, veliko lahko storiš že z majhnimi koraki.

Portal Mlad.si je v sodelovanju z Ekologi brez meja pripravil 10 nasvetov, ki jih lahko vpelješ v svoje življenje za bolj trajnostni vsakdan in s tem pomagaš pri gradnji bolj zelene prihodnosti.

  1. Pri vsakem nakupu razmisli o tem, da kupuješ kakovostno in tisto kar res potrebuješ.
  2. Poskušaj se izogibati plastiki. Posebej tisti za enkratno uporabo (čim več izdelkov kupi brez embalaže, uporabljaj svojo stekleničko ali jekleničko za vodo, kupuj pijače v povratnih steklenicah, uporabljaj trajne pralne vrečke, ipd.).
  3. Pred nakupom novih izdelkov preveri, ali lahko kupiš iz druge roke oziroma star izdelek popraviš/mu podaljšaš življenjsko dobo ali si ga izposodiš.
  4. Poskrbi, da ob kuhanju ne proizvedeš veliko odpadne hrane in da ješ čim več lokalne in sezonske hrane rastlinskega izvora.
  5. Oblačila izmenjaj, kupi iz druge roke in jih popravi.
  6. Zmanjšaj svojo potrošnjo energije.
  7. Čim pogosteje uporabljaj javni prevoz, kolesari ali hodi peš.
  8. Dosledno ločuj odpadke.
  9. Zmanjšaj nastajanje svojih digitalnih odpadkov.
  10. Podpri ljudi in organizacije ter širi besedo.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button