KulskoKulturaZabava

Ko akademski humor uide na ulice

Kakšne šale skrivajo profesorji in raziskovalci?

Pet profesorjev je s svojo različico humorja – šalami, ki jih brez diplome skoraj ne gre razumeti, nasmejalo Poštno, s tem pa dokazalo, da akademiki niso tako dolgočasni, kot jih radi vidimo.

Da profesorski humor ni vreden smeha le, ko se ob zadnjih urah predavanj v upanju na boljšo oceno pretvarjamo, da je bila šala smešna, temveč je lahko tudi brez prisile povsem zabaven, je včeraj dokazovala peterica profesorjev in raziskovalcev na Akademskem humorju po Slovensko, preddogodku bližajoče se Evropske noči raziskovalcev. Akademsko navezo je vodil Doc. dr. Uroš Kuzman, samooklicani »MasterChef« besednih iger, ki akademskim stereotipom kljubuje že s tem, da je iz njegovih ust poleg matematičnih in fizičnih formul v prostem času občasno slišati tudi kakšen stand-upovski punchline.

 

O študentih, izpitih in kriptovalutah

Na odru Piafa so kot prvega pozdravili dr. Milana Ambrožiča, profesorja, ki je razkril, da se tudi profesorji norčujejo iz študentov, ne le obratno. Z anekdotami, kot so neveden srednješolec, ki se ob prvi petici na faksu veseli uspeha, je požel salve smeha. Medtem so druge šale, kot denimo kako termovka ve, kdaj je poletje in mora hladiti in kdaj je zima, da mora pijačo greti, odziv izvabile le iz tistih treh obiskovalcev, ki imajo jutri še zadnji izpit in se želijo prilizniti profesorjem. Tistih o hipotenuzah in integralih pa verjetno ni razumel nihče.

Po krajšem predahu, ki ga je Kuzman izkoristil za tarnanje o tem, kako težko je imeti profesorja za starša – na vprašanje ali bodo spet imeli isti zrezek za kosilo je vedno dobil le »ne, enakega«-, je prizorišče zavzel dr. Samo Kralj, profesor na mariborski Fakulteti za naravoslovje in informatiko in navrgel nekaj šal o enostavnosti človeške vrste. Muhamed Turkanović, raziskovalec na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je ubral humor na lasten račun, ki pa je gotovo bolel tudi vse tiste, ki so kdaj vložili denar v kriptovalute in ga nikoli več videli. Z novo dozo šal je Poštno potolažil profesor Branko Lobnikar, ki ugotavlja, da je kot 50-letni profesor še vedno zanimiv za študentke – arheologije, spustil pa se je tudi v debato o varstvoslovju, mariborskem študiju, ki pa se ga Mariborčani tako otepajo, da so ga poslali kar v Ljubljano. In če koga akademski humor ni nasmejal, je za konec KUzman zapel še eno o tem, kaj vse je naredil za črki dr., vse za to, da je zdaj lahko s.p.

Za Uroša Kuzmana to ni bil prvi spust v komedijantske vode. |
Profesor  dr. Milan Ambrožič je z matematičnim humorjem nasmejal tisti del publike, ki ga je razumel. |
Da so profesorji tudi zabavni, pa čeprav na svojevrsten način, je dokazovala tudi polna Poštna.  |

  Akademski humor le uvod v bližajočo se Evropsko noč raziskovalcev

  Akademski humor po slovensko pa je le uvod v Evropsko noč raziskovalcev, ki bo na noči iz 28. na 29. september po številnih lokacijah širom države poskušala popularizirati poklic raziskovalca in znanstvenika in ga približati mlajši populaciji, med katero je globoko zasidrano prepričanje, da gre za dolgočasno karierno pot. V Mariboru bo atraktivne vidike akademskega življenja, predvsem eksperimente, moč spoznati v Europarku, Salonu uporabnih umetnosti in Centru eksperimentov Maribor.

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKlara AVSEC
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780 Klara AVSEC

  Oceni članek

  Hvala!

  User Rating: 5 ( 1 votes)

  Sorodni članki

  Back to top button