Življenjski slog

Mokre sanje: zgolj seksi nočna popestritev ali odraz podzavesti?

Zagotovo se ti je kdaj že zgodilo, da si se zbudil vznemirjen po epizodi posebej vročih mokrih sanj. Morda si bil tudi zmeden, saj si sanjal osebo ali situacijo, o kateri buden sploh ne bi pomislil, da je lahko seksi. Kakšna pa je psihološka podlaga vročih sanj? Ali ti te sporočajo kaj globljega?

Čeprav se mokre sanje običajno zdijo “normalne”, ker je dogajanje v njih pogosto osredotočeno na trenutnega ali bivšega ljubimca, pa so lahko s pojavljanjem nepričakovanih “igralcev” lahko tudi malce nelogične. Ali sanje o zapuščenem 50-letnem profesorju sporočajo, da te ta v resnici noro privlači? Verjetno ne.

Sanjanje seksa je pogostejše, kot bi morda mislili

Raziskava o sanjah je pokazala, da je kar okoli osem procentov sanj povezanih s seksom. Pri tovrstnih sanjah gre največkrat (tako pri moških kot pri ženskah) za sanjanje dejanskega seksa. Sledijo ponujanje ali sprejemanje nespodobnih ponudb, poljubljanje, fantazije in masturbiranje.

Tako moški kot ženske poročajo, da med mokrimi sanjami orgazem doživijo v približno štirih odstotkih.

Pomen mokrih sanj pa velikokrat pravzaprav sploh ni povezan s seksom. Tako jih ne smeš jemati preresno. Vseeno pa si lahko pozoren na nekaj vsesplošnih elementov, ki ti morda lahko pomagajo secirati tvoje vroče nočne fantazije.

Sanje, seks, spanje, fantazije, orgazem, partner, čustva
Vroče sanje so lahko naključje, lahko pa ti sporočajo tudi kaj globljega.

Mokre sanje lahko povezujejo tvoja nekdanja in trenutna čustva

Eden izmed najpogostejših scenarijev mokrih sanj je seks z bivšo oz. bivšim. Četudi je od neke izkušnje minilo že veliko časa, se naši občutki glede določenih tematik shranjujejo v iste “predalčke” možganov. Če se tako na primer skregaš s partnerjem, te to lahko ponese več let nazaj – v čas, ko si te stvari občutil s kom drugim. In v trenutku, ko se skregaš s partnerjem, možgani te občutke, ki si jih občutil že pred leti, povežejo s trenutnim stanjem.

Sanje, seks, spanje, fantazije, orgazem, partner, čustva
Če sanjaš o seksu z bivšim, obstaja velika verjetnost, da te nanj spominjajo trenutki, doživeti v sedanjosti.

Tvoj fantazijski partner lahko zrcali kvalitete, ki jih želiš videti v sebi

Tvoje mokre sanje lahko odražajo tudi stvari, ki ti v življenju trenutno manjkajo, pa si želiš, da bi jih imel. Tako lahko sanjarjenje o drugih, ko si v zvezi, na primer zrcali tudi kvalitete, za katere si želiš, da bi jih imela tvoja druga polovica.

Obstaja možnost, da si samo ekstremno nepotešen ali željan seksa

Če so tvoje sanje občutno bolj strastne kot tvoje vsakdanje življenje, obstaja velika možnost, da skozi njih samo živiš stvari, ki ti manjkajo. Naj je to motivacija, da svoje fantazije izživiš tudi v resničnem svetu.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button