Življenjski slog

Je svet za istospolne danes kaj lepši kot pred 10 leti?

Polovica odraslih na svetu danes pravi, da je njihovo življenjsko okolje dobro za istospolno usmerjene. Ta številka je kar dvakrat večja od tiste izpred desetih let. Kako pa kakovost življenja gejev in lezbijk ocenjujejo ljudje po posameznih državah?

Gallup je izvedel raziskavo v 110 državah in z njo potrdil številne globalne študije, ki ugotavljajo, da sprejemanje istospolnih po vsem svetu narašča. Splošno izboljšanje pa še vedno prihaja s presenetljivim podatkom, da približno 4 ljudje od 10 še vedno ocenjujejo, da njihov kraj ni dobro okolje za istospolne.

Ko je bila podobna raziskava izvedena leta 2005, je svoje mesto oz. območje, kjer živi, kot dobrega za istospolno usmerjene opisal vsak peti oz. 21 odstotkov anketiranih. Med leti 2014 in 2019 je ta številka narasla na enega od treh odraslih, v razponu od 31 do 38 odstotkov. Najnovejša raziskava iz leta 2021 kaže, da smo prišli do točke, ko je takšnih kar polovica – 50 odstotkov.

LGBT, parada ponosa, istospolno usmerjeni, geji, lezbijke
Po oceni prebivalcev vsega sveta je ta istospolno usmerjenim vedno prijaznejši.

Največje povečanje zabeleženo v azijskih in vzhodnoevropskih državah

Največja sprememba zadnjega desetletja se je zgodila v Nepalu. Tam je dojemanje območja kot prijaznega istospolnim s 23 naraslo na 86 odstotkov. Te spremembe so verjetno povezane z vrsto zakonskih in ustavnih sprememb. Dojemanje se je znatno spremenilo tudi v Indiji – iz 12 odstotkov v letu 2011 do 53 odstotkov danes.

Podobno svoje kraje kot ugodne ocenjujejo v Tajvanu (57 odstotkov), na Tajskem (54 odstotkov) in v Vietnamu (51 odstotkov). Če se preselimo v Evropo, so se dojemanja precej spremenila tudi tukaj. Čehom (s 70 odstotkov) sledimo Slovenci s 54 odstotkov in Poljaki s 52 odstotkov.

Nasprotno se je zgodilo v Nikaragvi in v Paragvaju

Dojemanje, da istospolni tam živijo kvalitetno, se je zmanjšalo v Nikaragvi (iz 54 na 42 odstotkov) in v Paragvaju (iz 56 na 40 odstotkov). V obeh državah je prišlo do zatiranja protestnikov, konservativne politike in nasprotovanja legalizacije istospolnih porok.

Istospolnim najprijaznejša Skandinavija

Skandinavske države – Norveška (92 odstotkov), Švedska (91 odstotkov), Islandija (88 odstotkov), Danska (82 odstotkov) in Finska (82 odstotkov) – predstavljajo del sveta, kjer ljudje v največji meri verjamejo, da so njihove skupnosti dobre za istospolno usmerjene. Na vrhu seznama so tudi druge evropske države, vključno z Nizozemsko (90 odstotkov), Španijo (88 odstotkov) in Malto (85 odstotkov). Drugod po svetu se visoko uvrščajo tudi Kanada (87 odstotkov), Avstralija (86 odstotkov), Nova Zelandija (85 odstotkov) in ZDA (80 odstotkov).

LGBT, parada ponosa, istospolno usmerjeni, geji, lezbijke
Iz rezultatov je razvidno, kako lahko na dojemanje vplivajo politične spremembe – tako na slabše, kot tudi na boljše.

Kje pa istospolni živijo najslabše?

Države, pri katerih prebivalci kvaliteto življenja gejev in lezbijk ocenjujejo najslabše, so večinoma afriške, vključno z Malavijem (3 odstotkov), Senegalom (3 odstotkov), Gano (7 odstotkov), Zambijo (7 odstotkov) in Nigerijo (9 odstotkov). V Afriki se nahaja tudi skoraj polovica držav na svetu, kjer je homoseksualnost prepovedana. Mavričnim zelo neprijazne države so tudi Armenija (4 odstotkov), Kazahstan (4 odstotkov) in Gruzija (9 odstotkov), bivše evrazijske sovjetske države.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button