Življenjski slog

Kako pomagati izgubljenim živalim?

Našel si izgubljenega psa ali mačko. Kaj pa zdaj?

Zagotovo poznaš kako zgodbo o hišnem ljubljenčku, ki ga je nekdo našel kar ob cesti ali na parkirišču. Ponudil mu je dom, najdenček pa je postal pravi družinski član. Kaj pa, če se to zgodi tebi?

 

Prepoznaj vedenje živali

Mačko boš ulovil težje kot psa, zato si pomagaj s hrano.

Kadar zagledaš osamljenega psa ali mačko, najprej preveri ali je žival napadalna in divja ali pa udomačena. Če se ti zdi, da bi jo lahko ujel, se ji tiho in nežno približaj, uporabljaj pa počasne gibe, da je ne prestrašiš. Kadar loviš mačko, imaš dve možnosti: do tebe bo prišla sama ali pa jo boš lovil več dni. Pes, ki te ne poskuša ugrizniti, je najverjetneje udomačen, zato mu boš lahko nataknil ovratnico in ga odpeljal domov, v nasprotnem primeru pa ga lahko na varno zvabiš s hrano.

 

Preveri, če ima identifikacijske podatke

Psi v Sloveniji morajo biti čipirani, zato bo veterinar lahko preveril, kdo je njegov lastnik.

Nekateri ljubljenčki nosijo ovratnice z imeni in naslovi lastnikov, zato pri najdeni živali najprej preveri njen vrat. Vsi psi v Sloveniji morajo biti čipirani, zato najdenčka hitro odpelji do veterinarja, ki bo prebral čip in v registru našel lastnika. Tudi mačke so lahko čipirane, zato ne bo odveč, če tudi njo odpelješ do veterinarja.

 

Objavo o najdenem ljubljenčku daj na splet

Rjavi pes
Najprej preveri ali je žival napadalna. Če je samo prestrašena, se ji tiho in mirno približaj.

Lastnika lahko najdeš tudi prek socialnih omrežij, spleta in drugih medijev. Na Facebook napiši javno objavo, ki jo bodo tvoji prijatelji lahko delili ali pa pokliči na lokalni radio in pusti sporočilo o najdenem ljubljenčku. Na koncu lahko s papirnatimi objavami še vedno polepiš drevesa in ulične svetilke v tvojem kraju.

 

Najdenčku zagotovi primerno nastanitev

Mačka za vogalom
Tudi če najdenčka ne boš mogel obdržati, ni s tem nič narobe. Lahko ga odneseš v zavetišče, kjer ga bo posvojil nekdo, ki mu bo lahko ponudil boljše življenje.

Lastnika ti ni uspelo najti v enem dnevu, zato moraš izgubljenemu hišnemu ljubljenčku najti primerno prenočišče. Če ne živiš v študentskem domu, kjer so živali prepovedane, ga lahko vzameš k sebi, ga nahraniš in če gre za mačko, poskrbiš še za njeno stranišče. Če te možnosti nimaš, se boš od najdenčka moral posloviti in ga odpeljati v najbližje zavetišče. Imamo ga tudi v Mariboru, če pa se kdaj znajdeš v situaciji z izgubljenim hišnim ljubljenčkom, lahko več informacij dobiš v mariborskem zavetišču.

Če ti lastnika ne uspe najti tudi po tednu ali več, tebi pa se zdi, da bi živali lahko ponudil varen in ljubeč dom, jo lahko tudi posvojiš. Pred to pomembno odločitvijo se moraš zavedati, da je skrb za žival obveza, ki ji boš moral posvetiti svoj čas in tudi denar. Hišni ljubljenček ti bo ves trud in skrb poplačal z neizmerno ljubeznijo, ki jo bo vnesel v tvoje življenje, zato poskrbi, da bo imel lepo prihodnost.

 

DOSTOP.si / UK
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button