Življenjski slog

Kako najlažje prepoznati laž – po mnenju strokovnjakov

Vsi ljudje se lahko zlažejo. In mnogi to tudi počnejo – študije so pokazale, da se Američani v povprečju zlažejo enkrat ali dvakrat na dan. Na srečo strokovnjaki pravijo, da obstajajo načini, kako to lažje opaziti.

»Če želiš prepoznati laž, moraš najprej ugotoviti, kako se nekdo obnaša, ko govori resnico,« pravi Traci Brown, strokovnjakinja za govorico telesa. Preprosto povedano: opaziti moraš, kako se nekdo odzove na osnovna vprašanja. Kako zveni njegov glas? Ali spremeni svoje obnašanje? Ko vzpostaviš to izhodišče, poiščeš spremembe v vedenju v štirih različnih kategorijah. Te so: gibi telesa, obrazna mimika, ton glasu in vsebina govora.

Kako te izda mimika telesa

Pomembne so roke. »Lažnivci ponavadi uporabljajo kretnje z rokami po tem, ko nekaj povejo, in ne med tem,« pravi Traci Brown. Strokovnjaki študije iz leta 2015, ki jo je izvedla Univerza v Michiganu, so pregledali 120 medijskih posnetkov sodnih primerov, da bi preučili, kako se ljudje obnašajo, ko lažejo. Študija je pokazala, da tisti, ki lažejo, pogosteje uporabljajo kretnje rok kot tisti, ki govorijo resnico. Kadar so ljudje nepošteni, svoje dlani pogosto obračajo proti sebi. To je signal, da zadržujejo informacije ali čustva. »Lahko jih dajo v svoje žepe ali celo potisnejo pod mizo,« pove Traci Brown.

Bodi pozoren/-a na kretnje rok!

Srbenje in vrtoglavost – zibanje telesa naprej in nazaj, nagibanje glave vstran ali premikanje z nogami so lahko znaki prevare. Ko so ljudje živčni, lahko nihanja v živčnem sistemu oblikujejo občutke srbenja ali mravljinčavosti telesa. Raziskava, ki jo je izvedel profesor psihologije UCLA R. Edward Geiselman, je prišla do zaključka, da so ljudje nagnjeni k »negovalnemu vedenju« (kot je igranje s svojimi lasmi), ko so nepošteni.

Obrazni znaki

Oči – nekdo, ki laže, se lahko izogiba očesnemu stiku ali pogosto preusmerja pogled. Raziskava, ki jo je izvedel Geiselman na UCLA, je ugotovila, da ljudje včasih na kratko odvrnejo pogled, ko lažejo.

Usta – po besedah Traci Brown bi lahko raztegovanje ustnic nazaj do točke, ko jih skoraj ni več, pomenilo, da nekdo laže. »Ljudje to počnejo, ko zadržujejo čustva ali dejstva,« pravi.

Sprememba barve polti – ste kdaj opazili, da termin postati bel kot duh dejansko drži? To je lahko znak neresnice, saj pomeni, da iz obraza kri teče v druge dele telesa.

Znojenje – spremembe v živčnem sistemu lahko povzročijo, da se lažnivci potijo ali imajo suha usta in oči. Oseba lahko tudi pretirano mežika.

Laž ima kratke noge in jo lahko hitro opazimo.

Spremenjen ton glasu

Visok glas – ko so ljudje živčni, se lahko mišice v glasilkah napnejo (instinktivni odziv na stres), zaradi česar se poveča višina glasu. Morda boš opazil/-a tudi škripanje v glasu.

Nenadna sprememba glasnosti – “Ljudje, ki se zmedejo, prav tako povišajo glas,” pravi dr. Glass, delavka na UCLA, ki se osredotoča na psihologijo ter verbalno in neverbalno komunikacijo. »Včasih boš postal glasnejši, ker se boš branil/-a,« dodaja.

Vsebina govora

Ljudi izdajo tudi besedne zveze kot so “želim biti iskren/-a s teboj”, “samo, da ti povem” ali “naj ti povem resnico”. To so lahko znaki, da se nekdo morda preveč trudi, da bi te prepričal o svoji poštenosti, pravi Glass.

Spodrsljaji –večina od nas ni rojenih lažnivcev, ugotavlja Glass. Zato včasih pustimo, da resnica kljub vsemu pride na plan. Pazi na majhne podrobnosti. Lažnivce vedno jemlji z rezervo.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button