FotoOkoljeVideo

Tržnica BREZ svinjarije

Življenje brez odpadkov je lažje, kot si predstavljaš

V sklopu akcije April – mesec BREZ svinjarije je pred Štukom potekala tržnica, na kateri so se predstavile različne organizacije in posamezniki, ki skrbijo, da naš svet prejme manj odpadkov.

Študente je o skrbi za okolje treba podučiti

Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM je v sodelovanju z Ekologi brez meja cel april študente poučeval o zelenem načinu življenja. Prejšnja leta so v sklopu Dneva Zemlje (22. april) organizirali čistilne akcije in zbiranje starega papirja, letos pa so želeli storiti nekaj drugačnega. »V prejšnjih akcijah nam študentov ni uspelo spodbuditi k ekološkemu razmišljanju. Letos smo projekt preoblikovali in ustvarili mesec BREZ svinjarije,« je povedal Nino Kuhar, eden izmed vodij projekta.

Vrhunec projekta je predstavljala Tržnica BREZ svinjarije, ki je potekala ob boku Špricarijade. Tudi ta je bila v znamenju zero waste gibanja, saj so obiskovalci pili iz steklenih kozarcev in papirnatih slamic. Na tržnici pa so lahko spoznali različne organizacije in posameznike, ki spodbujajo življenje z manj odpadki.

Tržnica okolju prijaznih izdelkov

Na prvi stojnici so predstavili Ekologi brez meja, ki so aktivni pobudniki mnogih zelenih akcij. Najbolj znana je seveda akcija Očistimo Slovenijo, pomagali pa so tudi pri ŠOUM-ovem zelenem aprilu. Ponujali so izdelke spletne trgovine Zelenci, v kateri prodajajo izdelke za življenje brez odpadkov.

Na njihovi levi je stala Žganjekuha Kržič, kjer je svojo zeleno pijačo predstavljal Martin Kržič. Po nekem predavanju o krožnem gospodarstvu je ustvaril žgano pijačo Brodka, ki je narejena iz presežkov kruha. V svetu namreč še vedno zavržemo ogromne količine hrane, Martin pa z inovativnim izdelkom pomaga, da se ostanki ponovno uporabijo.

Spoznali smo lahko tudi linijo zero waste izdelkov Dantesmile, ki jih najdemo v spletni trgovini Herbas. Jasmina Avbar, lastnica trgovine, je razložila zakaj je zero waste način življenja nujen, a da ta osebo velikokrat postavi pred kompromis. Zato je pomembno, da poznaš ozadje izdelkov, kako in iz česa so narejeni ter od kod prihajajo.

Herbas sodeluje tudi z Jano Miklavčič, dekletom, ki vodi Facebook skupino Jaz – na poti do manj odpadkov. Že nekaj časa zmanjšuje količino odpadkov, nasvete, trike in izkušnje pa deli s člani skupine. To je počela tudi na tržnici, saj je z obiskovalci delila recept za domače pralno sredstvo za pomivalni stroj.

tržnica, tržnici, zero waste, svinjarije, Tržnica BREZ svinjarije | Trgovina Zelenci ponuja mnogo izdelkov, s katerimi je življenje brez odpadkov lažje.
Za projekt April - mesec BREZ svinjarije in tudi dogodek Tržnica BREZ svinjarije je poskrbel Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM. | Za projekt April – mesec BREZ svinjarije je poskrbel Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM.
Obiskovalce Tržnice BREZ svinjarije je navdušila tudi žgana pijača Brodka| Obiskovalce je navdušila tudi žgana pijača Brodka.

  Izdelki iz druge roke za zeleno življenje

  Na drugi strani tržnice si lahko brskal med rabljenimi oblačili Ropotarnice, ki v svojih prostorih ponuja tudi rabljeno gospodinjsko opremo, manjše pohištvo in predmete. Na tržnici si lahko oblačila zamenjal ali pa zanje daroval prispevek po želji. Ropotarnica se nahaja ob boku Smetke na Partizanski cesti, tja pa lahko prineseš tudi še nosljiva oblačila, ki jih več ne potrebuješ.

  Ponudbo tržnice pa je popestrila še zero waste trgovina Eco Green Apple, ki 7. maja odpira svoja vrata na Mali tržnici. Postala bo prva trgovina te vrste v Mariboru, kjer boš lahko kupil izdelke na rinfuzo. Na tržnici so predstavili nekaj izdelkov, v trgovini pa bodo na voljo tudi kozmetika, živila, čistila in drugi izdelki za dom. Vse brez embalaže, ki jo prineseš sam in jo tam napolniš z želenim izdelkom.

   

   Urška KUR
   Vid JERČIČ
  ikona snemalec Miha HORVAT

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button