Življenjski slog

Nenavadni modni trendi: kje je meja med modernim in nepraktičnim?

"Obleka naredi človeka" velja že stoletja. Emkej pa pregovoru dodaja, da "ne naredi ljudi". Vsakemu izmed nas laska, če kdo pohvali naš zunanji videz, moda pa služi tudi kot odlično orodje za izražanje osebnih občutkov. Včasih pa se je ob upoštevanju nekaterih trendov vendarle potrebno vprašati, kje je potrebno potegniti mejo med modernim in (preveč) nepraktičnim.

Maribor v januarju. Sprehodiš se po mestnem jedru in kaj kmalu lahko kljub temperaturam, ki so krepko pod lediščem, opaziš skupine (običajno) mladih in njihove gole gležnje. Na tem mestu se opazovalec vpraša, kako jih ne zebe. Je sledenje trendu golih gležnjev res pomembneje kot to, da ti je toplo? V enačbo dodajmo še usnjeno jakno in raztrgane hlače, pa so nenavadni modni trendi tu.

Kdaj sledenje trendu postane butasto?

Moda se kaj kmalu začne deliti na modo, ki ji sledimo, spremljamo in jo živimo, ker nam je všeč in nam omogoča neke sorte izražanje, in modo, ki ji sledimo, da bi bili v trendu. Moda velikokrat ne sovpada s pragmatičnimi načeli, ki narekujejo prizadevanje koristi in praktični uporabnosti, včasih pa gre vse skupaj že malce čez nivo zdravega razuma.

Je to, da izgledamo dobro, vredno tega, da nas zebe? Ali razkriti gležnji sredi mrzle zime res izgledajo dobro? Je smiselno, da smo pozimi oblečeni praktično enako kot ob hladnejših poletnih večerih? Vse to so vprašanja, ki si jih velja postaviti naslednjič, ko (in če) sredi zime hišo zapustiš v supergah in raztrganih hlačah. Vse seveda z namenom ohranjanja našega zdravja.

Predvsem zdaj, v času razhajanja gripe in prehladov, mora biti zdravje na prvem mestu. Zaradi pomanjkljive obleke je možnost, da zbolimo večja, saj je v hladnih dneh res pomembno, da smo dovolj toplo oblečeni. V primeru obutve pa moramo biti pozorni tudi na to, da so površine, po katerih hodimo, pozimi večkrat mokre ali celo ledene. Tako superge z ravnimi podplati res niso najboljša izbira.

 Moda, modni trendi, trendi, sledenje trendu, raztrgana oblačila, influencerji, razkriti gležnji, hlače
Ali kdorkoli na svetu pozna vsaj en razlog, ki bi upravičil obstoj raztrganih hlač?

Kateri trendi so najbolj nenavadni?

Omenimo še nekaj nenavadnih trendov, ki se pojavljajo zadnja leta. Priljubljene raztrgane hlače, ki so še nekaj desetletij nazaj sporočale zanemarjenost in neurejenost, danes dopolnjujejo tudi raztrgane majice. Osnovni namen oblačila je, da nas obleče, pokrije in zakrije. Raztrgana oblačila komaj zadostujejo enemu izmed teh kriterijev. Po drugi strani čez hlače radi vlečemo zokne. Zakaj?

Dober vir nenavadnih trendov, ki so včasih na meji butastega, so influencerji, ki so v zadnjih nekaj letih dobili status božanstev na zemlji. Če Kim Kardashian meni, da je kolesarske hlače smiselno nositi, ko ne kolesariš, ne pomeni, da moraš to storiti tudi ti. Navsezadnje je v preteklosti naredila že marsikaj, česar ti verjetno nočeš ponoviti.

 Moda, modni trendi, trendi, sledenje trendu, raztrgana oblačila, influencerji, razkriti gležnji, hlače
V primeru večine trendov je bolje, da ostanejo na Instagramu …

Pa da ne ostanemo dolžni moškim (fantovskim) modnim trendom. Razkritim gležnjem niso mogli uiti niti fantje. So hujše prenizke ali preozke hlače? Prenizke hlače, ki bi morale ostati v prejšnjem desetletju, vztrajajo še danes. Zdaj so se jim pridružile še (pre)ozke hlače, ki so bile nekoč namenjene samo baletnikom.

Prosim, pokrij že svoje gležnje

(Že tako vprašljivi) modi ne dajaj prednosti pred dobrim počutjem in zdravjem. Obleci si normalne hlače, normalno visoke nogavice, zimske čevlje in zimsko jakno. Možnosti za izražanje skozi modo je neskončno – pri tem pa poskrbi, da je v prvi vrsti poskrbljeno za tvoje zdravje. Hkrati pa se počasi pripravi na zlovešč trend, ki naj bi se nam bližal z vrtoglavo hitrostjo – vračajo se hlače z nizkim pasom.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button