PrehranaPriložnosti

Okusi s Plečnikovega vrta: ustvari sladico, ki bo okusna tudi arhitekturno

Ob 150. obletnici rojstva Jožeta Plečnika, najpomembnejšega slovenskega arhitekta, oblikovalca in urbanista so v Zavodu Muzej in galerije mesta Ljubljane, Plečnikova hiša pripravili kreativni kulinarični natečaj za mlade Okusi s Plečnikovega vrta.

K sodelovanju na natečaj Okusi s Plečnikovega vrta vabijo mlade, v starosti med 16. in 25. letom, ki bodo navdih za edinstvene kulinarične recepte iskali v lokalnih sestavinah s Plečnikovega vrta in arhitekturnih stvaritvah tega velikega mojstra. Natečaj poteka v okviru evropskega projekta UpCreate, v okviru katerega umetnost (arhitekture) povezujejo s kulinariko.

Hrana in oblika kot vir navdiha

Naloga sodelujočih v natečaju je priprava avtorskega recepta za sladico iz lokalnih sestavin, ki jih lahko najdejo na Plečnikovem vrtu. Izmed vseh prijavljenih del bo strokovna žirija izbrala pet avtorjev najboljših receptov, ki se bodo s svojo sladico predstavili 3. junija na zaključnem dogodku v Plečnikovi hiši. Tam bo izbrana tudi najboljša sladica.

Na izbor zmagovalca bo poleg izvirnosti recepta in okusa pomembno vplivala tudi oblika sladice, ki naj jo navdihujejo elementi, ki jih najdemo v Plečnikovi arhitekturi. To zaznamujejo predvsem preproste oblike, kot so kocka, krogla, stožec, valj, piramida.  Zmagovalec kreativnega kulinaričnega natečaja bo poleg certifikata prejel tudi udeležbo in predstavitev na delavnici in dogodku v organizaciji projekta UpCreate na Beneškem bienalu, ki bo potekal od 14. do 20. novembra 2022.

Rok za oddajo materialov je 1. maj 2022 do 24. ure.

Z natečajem Okusi s plečnikovega vrta, ki so ga zasnovali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, želijo tudi mlade spodbuditi k iskanju navdiha v Plečnikovem vrtu, njegovi arhitekturi ter jim približati njegovo bogato zapuščino. Predvsem pa spodbuditi njihovo ustvarjalnost skozi povezovanje dveh pomembnih kulturnih področij ‒ hrane in umetnosti.

Dodatne informacije o natečaju se nahajajo na spletni strani Plečnikove hiše.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button