Življenjski slog

Preveri 5 načinov, kako seks krepi tvoje telo in duha

Seks je odlična prostočasna dejavnost in enkratno orodje za poglabljanje intime. Poleg tega pa je tudi zdrav! Preveri 5 načinov, kako seks blagodejno vpliva na tvoje zdravje, dobro počutje in vsesplošno življenje.

Znanost pravi, da je seks zdrav. In kdo smo mi, da bi znanstvenih izsledkom nasprotovali? Preveri 5 (dodatnih) razlogov, zakaj seks ni samo zabaven, temveč tudi zdrav.

1 Zaradi seksa boš pametnejši

Raziskovalci iz univerz v Marylandu in Seoulu so raziskovali, kakšen vpliv ima spolna aktivnost na miši in podgane. Izkazalo se je, da so bili spolno aktivni glodavci pod manj stresa. To izboljša funkcije možganov in omogoča lažje spopadanje z miselnimi problemi.

Raziskovalci so ob tem zasledili celo proizvodnjo dodatnih nevronov v hipokampusu, možganski tovarni dolgotrajnih spominov.

2 Več seksa, manj prehladov 

Študija univerze Wilkes je odkrila optimalno pogostost seksa za njegov optimalen vpliv na imunski sistem. V raziskavi obravnavani študenti, ki so seksali enkrat ali dvakrat na teden, so imeli znatno višje vrednosti protiteles za boj proti prehladom in gripi.

spolnost, zdravje, imunski sistem, hipokampus, bolečine, David Weeks
Kdor seksa več, smrka manj.

3 Blagodejni učinki tudi na delovnem mestu

Raziskave so odkrile, da smo dneve po seksu bolje razpoloženi, kar na delovnem mestu vodi do večjega zadovoljstva in višje delovne angažiranosti. Večja delovna vnema in uspešnost pa seveda vodita do povišanih možnosti za napredovanje.

4 To čudežno opravilo celo zavira bolečine

V raziskavi, v katero je bilo vključenih skoraj 2000 žensk, so ugotovili, da seks lajša tudi bolečine, ki spremljajo menstruacijo. Kar devet odstotkov žensk je poročalo, da se med menstruacijo samozadovoljuje z namenom, da bi se znebile menstrualnih krčev.

spolnost, zdravje, imunski sistem, hipokampus, bolečine, David Weeks
Za lajšanje bolečin med menstruacijo s partnerjem potrebuješ samo kakšno dodatno brisačko.

5 In deluje tudi kot serum proti staranju

Zakaj bi zapravljali stotine evrov na kozmetiki, medtem ko lahko za enak učinek preprosto seksamo? V raziskavi, ki jo je izvedel škotski nevropsiholog David Weeks, so udeležence, ki so seksali dvakrat do trikrat na teden, ocenjevalci ocenili od 7 do 12 let mlajše, kot so dejansko bili.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button