Prehrana

Subvencija za študentski obrok se zvišuje na 3,5 eur

S 1. januarjem 2023 se je zvišala subvencija za študentski obrok. Iz prejšnjih 2,82 evra ta sedaj znaša 3,5 evra. Prav tako se je zvišala maksimalna cena obroka oz. maksimalno doplačilo za študentski bon.

Skladno z lani sprejetim ZUPŠ-1 se je s 1. januarjem 2023 zvišala cena subvencije za študentsko prehrano. Prav tako so se spremenile cene obrokov, ki jih zagotavljajo ponudniki, saj se je zvišala tudi maksimalna vrednost obroka. V sistem je vstopilo nekaj novih ponudnikov, prav tako pa nekateri ponudniki s 1. jauarjem več ne nudijo študentske prehrane.

Zaradi naraščajočih cen živil in stroškov dela ter ob nespremenjeni vrednosti obroka SŠP je v preteklih letih drastično upadlo število ponudnikov prehrane (2012: 743, 2022: 311). Za občutek; med letoma 2015 in 2022 so se po podatkih SURS hrana in brezalkoholne pijače podražile za 34,48 odstotka. Dvig cen obrokov so zato na ŠOS pričakovali, ob tem pa želeli ponudnike spodbuditi, da s v sistem vključijo oziroma v njem ostanejo.

Rast stroškov in vse manjše število ponudnikov

Glede na rast stroškov in vse manjšega števila ponudnikov SŠP, so se namreč na ŠOS prvič, odkar v Sloveniji obstaja sistem SŠP, strinjali z dvigom maksimalne vrednosti obroka s 7 na 9 EUR. Dvig vrednosti obroka je tako, zato da subvencionirana študentska prehrana sploh obstane, prerazporejen med dvig subvencije in dvig doplačila študentov. Poudarjajo pa, da višino vrednosti obroka v prijavi na razpis določijo ponudniki gostinskih storitev, ki morajo z vrednostjo seveda pokriti stroške priprave obroka.Po podatkih, s katerimi razpolagajo na ŠOS, se povprečna vrednost obroka s 1. januarjem 2023 zvišuje za 1,76 EUR (in ne 1,23 EUR), zaradi hkratnega dviga subvencije pa bodo študenti za posamezni obrok povprečno odšteli 1,08 EUR več (in ne 55 centov, kot predstavljeno v sporočilu za javnost z dne 3. januarja). Do razlike v vrednostih prihaja zaradi sprva nepopolnega zajema podatkov o ponudnikih SŠP.Na ŠOS so sicer še vedno prepričani, da je dvig maksimalne možne vrednosti obroka edina rešitev za ohranitev sistema subvencionirane študentske prehrane, saj mora dovoljena vrednost obroka slediti dvigu stroškov za ponudnike prehrane v gostinskih lokalih.Pristojno ministrstvo za delo pozivajo na sestanek, na katerem bi skušali doseči dodaten dvig subvencije za prehrano še pred predvidenim rednim dvigom, ki bo na podlagi Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom aprila letos subvencijo predvidoma dvignil za dodatnih 35 centov. Ob nespremenjenih vrednostih obroka se bo subvencija z inflacijo uskladila tudi 1. marca 2024.

Maribor: 52 ponudnikov

V Mariboru ostaja 52 ponudnikov subvencionirane študentske prehrane, ki jih lahko najdeš v imeniku lokalov. S 1. januarjem se je tako subvencija zvišala na 3,50 evra (iz prejšnjih 2,82 evra), povišala pa se je tudi maksimalna vrednost obroka na 9,00 evrov.

Vabimo vas, da si pogledate osvežen seznam ponudnikov in njihove ponudbe pod zavihkom Imenik lokalov.

ŠOS
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button