PriložnostiTehnologijaZdravje

Tekmovanje v razvoju novih analitskih metod v medicini za študente

Od marca do aprila bo potekalo tekmovanje v razvoju novih analitskih metod v medicini – RIS v organizaciji Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) ter programske skupine Medicinska fizika z Univerze v Ljubljani, Fakultete za matematiko in fiziko (UL FMF). Tekmovanje je namenjeno študentom in dijakom, ki želijo poglobiti znanje iz naprednih računskih metod na stičišču medicine, fizike in računalništva. Udeleženci tekmujejo v ekipah. V vsaki ekipi so lahko največ tri osebe, vse ekipe pa tekmujejo med seboj v isti tekmovalni kategoriji.

Tekmovanje se izvaja v dveh krogih z dodatnim uvodnim seminarjem. V prvem, pred-izbirnem krogu tekmovalci pripravijo predlog svoje rešitve, ki ga podkrepijo s poenostavljenimi primeri reševanja. Najboljši tekmovalci prvega kroga se uvrstijo na drugi krog tekmovanja, ki služi kot državno tekmovanje.

Oblika tekmovanja je t.i. hekaton, kjer so tekmovalci postavljeni pred odprt, realističen problem in tekmujejo v izdelavi najboljše rešitve. Najboljšim tekmovalcem se na podlagi njihove rešitve podelijo zlata, srebrna in bronasta priznanja.

Osrednja tema letošnjega tekmovanja je Rak dojke: Kaj nam lahko razkrijejo mamografske slike? Na uvodnem predavanju bo tekmovalcem predstavljen presejalni program DORA: vse od fizikalnega ozadja zajemanja slik, računalniškega ozadja obdelave slik in medicinskega ozadja interpretacije slik.

Organizatorji zbirajo prijave od 20. februarja do 19. marca na uradni strani tekmovanja.

tekmovanje

Tekmovanje se bo pričelo z uvodnim seminarjem v ponedeljek, 20. marca 2023. Na uvodnem seminarju se udeleženci spoznajo s področjem in kliničnim ozadjem problema. Prvi krog tekmovanja bo potekal od ponedeljka, 20. marca, do ponedeljka, 3. aprila, drugi krog pa od petka, 14. aprila, do ponedeljka, 17. aprila.

Dodatne informacije so na voljo na uradni strani tekmovanja in na elektronskem naslovu ris@dmfa.si. Več o dogodku pa lahko najdete tudi na njihovi Facebook strani.

ŠOS
Facebook

Sorodni članki

Back to top button