Tehnologija

50. obletnica prvega poslanega elektronskega sporočila

Raziskovalca pri ameriški obrambni agenciji za napredne raziskovalne projekte (DARPA) sta 29. oktobra 1969 poslala prvo elektronsko sporočilo z enega na drug računalnik, kar je postalo rojstni dan interneta, ki ga danes uporablja več kot polovica svetovnega prebivalstva.

Pred pol stoletja je želel profesor računalništva na kalifornijski univerzi Los Angeles (UCLA) Leonard Kleinrock s študentom Charleyjem Klineom poslati sporočilo z računalnika v UCLA do računalnika raziskovalnega inštituta univerze Stanford preko tako imenovanega ARPANETA, ki je predhodnik interneta.

Letos obeležujemo 50. obletnico od prvega poslanega elektronskega sporočila.

ARPANET je takrat povezoval univerze, ki so pogodbeno sodelovale s Pentagonovim programom novih vojaških tehnologij ARPA. Ta se je danes preimenoval v agencijo DARPA.

Leta 1969 so imele računalnik le štiri univerze in ti računalniki so bili veliki kot soba. Poleg UCLA in Stanforda sta računalnik premogli še kalifornijska univerza Santa Barbara in univerza Utah.

Kleinrock in Kline sta želela poslati besedo “login”, vendar se jima je sistem sesul takoj, ko sta vtipkala prvi dve črki “lo”, ki pa sta od UCLA do Stanforda vseeno potovali debelo uro.

Elektronsko sporočilo je bilo kratko, potovalo pa je celo uro.

S tem sta sprožila novo dobo elektronskega napredka, saj je kmalu za njima svoje sporočilo poslal tudi raziskovalec MIT Ray Tomlinson. Tomlinson je poslal elektronsko sporočilo, kot ga poznamo danes, leta 1971. Je tudi prvi, ki je uporabil znak “@”.

Današnji internet (svetovni splet), je nato nastal šele leta 1989. Izumil ga je britanski računalničar Tim Berners-Lee. Berners-Lee je ustvaril svetovni splet in tehnologije za dostop do spletnih strani, njihovo ustvarjanje ter delitev. Prvo spletno stran je objavil leta 1991.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button