Tehnologija

Kako do večje zasebnosti na spletu?

5 korakov, ki ti na spletu omogočajo večjo varnosti.

Si kdaj v kakšni spletni trgovini mimogrede preveril ceno plenic, nato pa so se ti še dva tedna povsod prikazovale reklame za plenice?

Oglaševalci vsepovsod spremljajo našo aktivnost na spletu, nas profilirajo in naše podatke monetizirajo tako, da nam prilagajajo oglase glede na naše aktivnosti. Zasebnost pa lahko vsaj malo povečaš s spodnjimi nasveti.

 

1. V brskalnik namesti razširitev Privacy Badger

Gre za razširitev (add-on), ki z blokado nevidnih sledilcev močno poveča vašo zasebnost pri brskanju po spletu. Razširitev se uči na vaših brskalnih navadah in blokira spletne strani, ki vas poskušajo profilirati in služiti na vaših podatkih. Obiščite spletno stran eff.org/privacybadger ter kliknite na »INSTALL PRIVACY BADGER« (deluje v brskalnikih Chrome, Firefox in Opera).

 

2. Uporabi spletni iskalnik, ki temelji na zasebnosti

Res, da je Google največji in velikokrat tudi najboljši spletni iskalnik, vendar na področju zasebnosti pogrne na celi črti. Ste vedeli, da obstajajo odlični spletni iskalniki, ki temeljijo na spoštovanju celovite zasebnosti. Z ničemer vam ne sledijo, vas ne profilirajo in vaših podatkov ne prodajajo tretjim osebam? Najbolj znan med njimi je spletni iskalnik DuckDuckGo, sledijo pa mu Startpage, Gibiru, Qwant in drugi. Danes je idealen dan, da preskusite in začnete uporabljati katerega od njih.

 

3. Preveri nastavitve zasebnosti za svoje spletne račune

Večina večjih spletnih ponudnikov vam omogoča enostaven pregled in nastavitve zasebnosti na enem mestu. Npr.:

Google: https://myaccount.google.com/privacycheckup

Tu lahko nastavite, ali Google lahko beleži vašo dejavnosti v spletu in aplikacijah, ali dovolite, da shranjuje zgodovino vaših lokacij, onemogočite prilagajanje oglasov ipd. Če za kakšno od nastavitev ne veste, zakaj jo imate vklopljeno oziroma ali jo sploh uporabljate, jo lahko enostavno izklopite.

Če hočete videti, kateri vaši podatki se beležijo na Googlu, odprite spletno stran https://myactivity.google.com.

Facebook: https://www.facebook.com/settings?tab=privacy

Tu lahko nastavite, kdo vas lahko poišče, kdo lahko vidi seznam vaših prijateljev, lahko tudi nastavite omejitve občinstva za vse pretekle objave in nastavite dovoljenje, ali vas lahko drugi označijo v objavah in podobno.

 

4. Preveri nastavitve zasebnosti v Windows 10

Če uporabljate operacijski sistem Windows 10, lahko nastavitve zasebnosti preverite na enem mestu, in sicer preko Nastavitve -> Zasebnost. Tu lahko med drugim nastavite tudi ali naj Windows shranjuje vašo dejavnost v računalniku v oblak, določite aplikacije, ki imajo lahko dostop do lokacije računalnika, do dokumentov, kamere in mikrofona ipd.

 

5. Če po brskanju po spletu v računalniku ne želiš pustiti sledi, uporabi način brez beleženja zgodovine

Način brez beleženja zgodovine oziroma »incognito mode« je poseben način delovanja brskalnika, v katerem se vsi podatki o brskanju izbrišejo takoj, ko zaprete okno oz. zavihek. Tega načina sicer ni smiselno uporabljati za spletne strani, v katerih ste prijavljeni, lahko pa ga uporabite za vsakodnevno brskanje po naključnih spletnih straneh. Ko po končani uporabi zaprete okno, se vsi podatki o brskanju takoj izbrišejo – vsi piškotki, zgodovina, izpolnjeni obrazci in začasne datoteke. Uporaba tega načina sicer še ne zagotavlja, da vas oglaševalci ne bodo mogli profilirati, bodo pa to storili veliko težje.

 

Kako v različnih brskalnikih odpreš okno brez beleženja zgodovine:

  • Chrome: Meni 3 pike -> Novo okno brez beleženja zgodovine
  • Firefox: Meni 3 črtice -> Novo zasebno okno
  • Edge: Meni 3 pike -> Novo okno inPrivate
  • Opera: Menu -> New private window

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGVarni na internetu
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button