Kultura

Prešernov dan: muzeji in kulturne ustanove vabijo z brezplačnim vstopom

8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, že od leta 1945 praznujemo osrednji slovenski kulturni praznik – Prešernov dan. Na ta dela prost dan vsakoletno poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega skala za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji – ta bo potekala danes v torek, 7. februarja, bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Poleg osrednje državne proslave na ta dan številne kulturne ustanove po Sloveniji ponujajo brezplačne (vodene) oglede razstav, predstave, recitale ter ostale dogodke.

V uredništvu Mlad.si so pripravili pregled dogodkov ob kulturnem prazniku po vsej Sloveniji. Če že dlje časa razmišljaš o obisku muzeja ali kulturne prireditve, pa nikakor ne najdeš časa, imaš jutri odlično priložnost za obisk. Kako namreč bolje preživeti kulturni praznik kot pa s kulturnim udejstvovanjem?

Štajerska

V Mariboru lahko kulturni praznik obeležiš z brezplačnim obiskom Pokrajinskega muzeja Maribor, Umetnostne galerije Maribor, Muzeja narodne osvoboditve, Galerije Media Nox in Hiše stare trte, ki ponujajo različne vodene oglede.

Na Prešernov dan je ob 50-letnici izida zbornika Skupaj Univerzitetna knjižnica Maribor pripravila pogovor z Andrejem Brvarjem, Dragom Jančarjem in Tonetom Partljičem, razstavo Skupaj in projekcijo dokumentarnega filma Peterica.

Prost vstop ponujajo tudi Stari grad Celje, Center sodobnih umetnosti Celje, Muzej novejše zgodovine v Celju, pokrajinski muzej Celje, Zgodovinski arhiv Celje, Pokrajinski muzej Ptuj, Salon umetnosti Ptuj in Ptujski grad.

Ljubljana

Na Prešernov dan bo v Ljubljani, na Prešernovem trgu, med 12.00 in 14.00 uro potekal tradicionalni, letos že 37. recital Prešernove poezije, ki mu boste v živo lahko prisluhnili tudi na valovih programa ARS Radia Slovenija, na spletnih strani RTV SLO in po mestnih ulicah stare Ljubljane. Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije bodo z recitiranjem pesmi Franceta Prešerna počastili slovenski kulturni praznik.

Ljubljanski muzeji na slovenski kulturni praznik ponujajo brezplačne (vodene) oglede razstav. V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane bodo potekala brezplačna vodstva, delavnice za družine in odprtje razstave. Razstave si lahko ogledate tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Narodnem muzeju Slovenije, Narodni galeriji, MGLC, Cukrarni, Slovenskem etnografskem muzeju, Moderni galeriji, Muzeju sodobne umetnosti in Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Brezplačni vodeni ogledi bodo potekali tudi na Ljubljanskem gradu. V mnogih izmed muzejev bodo potekala tudi predavanja in delavnice.

Odpravite se lahko tudi v mestni kino Kinodvor, kjer bodo na ta dan predvajali štiri slovenske filme. Film Moja Vesna si lahko ogledate brezplačno – vstopnice bodo od 7. februarja na voljo na blagajni Kinodvora.

Gorenjska

V Kranju bo 8. februarja že tradicionalno, letos že petnajstič, potekal Prešernov semenj s pestrim programom na različnih prizoriščih v mestu. Brezplačno obiščite Prešernovo hišo, Mestno hišo in Grad Khislstein, med sprehodom po mestu se ustavite na sejmu domače in umetnostne obrti.

Ob kulturnem prazniku prost vstop ponujajo tudi radovljiški muzeji: Kovaški muzej, Muzej talcev, Galerija Šivčeva hiša, Alpski smučarski muzej in Muzej Avsenik. Iz Radovljice pa se lahko peš sprehodite tudi v Vrbo, rojstni kraj dr. Franceta Prešerna. Tam se lahko podate na tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki letos poteka pod sloganom Bog žívi vas Slovenke.  Brezplačen ogled razstav ponuja tudi muzej v Železnikih.

V Kamniku Kulturno društvo Priden možic, Zavod za kulturo Kamnik in Občina Kamnik pripravljajo Kamniški kulturni maratonpogovorni dogodek, kjer lahko spoznaš različne akterje na področju umetnosti in kulture v Kamniku.

Primorska

Na Primorskem vrata med drugimi odpirajo Galerija Novativa v Kopru, Goriški muzej, Muzej Slovenskih filmskih Igralcev, Pokrajinski muzej Koper in Kobariški muzej. Nekateri izmed muzejev ponujajo tudi brezplačne vodene oglede in pester spremljevalni program.

V Novi Gorici bo na Bevkovem trgu potekal Recital Prešernove poezije v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije. Branje poezije bo potekalo tudi v Kopru, v organizaciji Knjigarne Libris in Zveze kulturnih društev Mestne občine Koper.

Obalne galerije Piran za državni praznik slovenske kulture tudi letos pripravljajo poseben program za odrasle in pester program za mladostnike in najmlajše Prešernovanje 2023. Za praznik bodo galerije odprte do 20. ure in bo vstop prost.

Dolenjska

Pestro bo tudi na Dolenjskem, kjer lahko v Velikih Laščah obiščete Trubarjevo domačijo in se udeležite predavanja »Trubar in njegov čas« in si brezplačno ogledate razstave. Z aplikacijo Velikolaška lahko raziskujete Kiparsko sožitje Trubarjeve domačije ali pa se sprehodite po Velikih Laščah.

Na kulturni praznik bo v Novem mestu pestro dogajanje, ki ga pripravljajo Knjižnica Mirana Jarca, LokalPatriot, Anton Podbevšek Teater, Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto, Dolenjski muzej Novo mesto, Turistično informacijski center Novo mesto in Kulturni center Janeza Trdine.

V Črnomlju bodo potekali zanimivi brezplačni dogodke v organizaciji ZIK Črnomelj, JSKD OI Črnomelj, RIC Bela krajina, Knjižnice Črnomelj in Turističnega društva Črnomelj. Brezplačno si lahko ogledate Spominsko hišo Otona Zupančiča, zvečer bo na Trgu pri cerkvi Sv. Duha potekal literarno-glasbeni dogodek ob prazniku.

Obiščete lahko Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje, Dolenjski muzej in Jakčev dom Novo mesto, Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in Pokrajinski muzej Kočevje.

Notranjska

Na Notranjskem lahko brezplačno obiščete Notranjski muzej Postojna ali Tehniški muzej Slovenije. V Postojni v zameno za dobro misel dobite brezplačno drsanje na drsališču.

Koroška

Na Koroškem bodo Prešernov dan z dnevom odprtih vrat obeležili v Muzeju Dravograd, Muzeju Radlje ob Dravi, Muzej Ravne na Koroškem, Muzej Slovenj Gradec in Koroška galerija likovnih umetnosti.

Prekmurje

V Prekmurju si lahko brezplačno ogledate Muzej Špital v Gornji Radgoni, Galerijo – Muzej v Lendavi, obiščete Pomurski muzej Murska Sobota in Galerijo Murska Sobota. MIKK Murska Sobota pa vas vabi na predstavitev novega romana Simone Rituper: Skrivnostna zapuščina.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button