Kulsko

Stranki piva več občinskih svetnikov, kot je imela kandidatov

V avstrijski prestolnici so pred dnevi volili nov deželni zbor in svete okrožij, za glasove volivcev pa se je borila tudi majhna Stranka piva. Vstop v deželni zbor ji pričakovano ni uspel, si je pa z okoli dvoodstotno podporo priborila kar 12 sedežev v okrožnih svetih - kar je, glede na to da je imela na svoji listi vsega šest kandidatov, veliko.

Stranko piva je leta 2015 ustanovil pevec dunajske punk-rock skupine Turbobier. Njegovo umetniško ime je Marco Pogo, pravo pa Dominik Wlazny. Preden je postal frontman uspešne skupine in se je odločil za spremembo poklicne poti, je po poročanju medijev delal kot zdravnik. Stranka je bila sprva znana po kratici BPÖ – Bierpartei Österreich oziroma Avstrijska stranka piva. Letos pa se je uradno preimenovala v samo Stranko piva s kratico BIER, kar po nemško pomeni pivo.

Na volitvah je prvič nastopila lani, ko se je potegovala za sedeže v avstrijskem parlamentu. Pri tem pa pričakovano ni bila uspešna. Tudi tokrat se ji je vstop v dunajski deželni zbor izmuznil. Se pa je, vsaj sodeč po še neuradnih volilnih izidih, prebila v svete 23 dunajskih okrožij. Pogo je po poročanju avstrijskega časnika Kurier že napovedal, da bo izpolnil voljo volivcev in bo – če bo stranka na koncu res dobila toliko svetnikov – poleg šestih, ki so sodelovali na volitvah, predlagal še šest kandidatov.

Gre sicer za satiričen projekt, kakršnih je bilo po Evropi doslej že nekaj. Glavne zahteve stranke, ki je svojo kampanjo gradila predvsem na pivskih shodih po vsem Dunaju, so namreč postavitev fontane s pivom na enem osrednjih dunajskih trgov Schwarzenbergplatz, odprtje lokalov s t. i. zimskimi vrtovi na ulicah, mesto brez radlerjev do leta 2022 in uvedba posebnih testov sposobnosti za politike, a tudi nekatere bolj resne, kot so reševanje kulturnih ustanov v krizi zaradi pandemije covida-19, odprava omejitev glede odprtja lokalov in znižanje davka na pijače.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button