Življenjski slog

Vzpostavi rutino sproščanja kar v svoji študijski sobi

Bodimo odkriti – današnji tempo življenja prinaša ogromno stresa. Tudi študijske obveznosti in študentsko delo ne pridejo brez negativnih stranskih učinkov. Zato moramo poskrbeti za svoje duševno zdravje in počutje ter si brez izjem vzeti čas zase. Za oddih, sprostitev in polnjenje baterij. Kako to narediti kar v naši študijski sobi?

Izvajanje rutine sproščanja je odličen način ohranjanja dobrega duševnega (in posledično telesnega) zdravja. Zdravje pa je ena izmed najpomembnejših daril, ki nam ga podari življenje. Zato je naša dolžnost, da se ga trudimo ohranjati. Sproščanje in posledično boljše počutje ter zdravje pa so na koncu koncev pomembni tudi za zagotavljanje pogojev kakovostnega študija. Vsekakor je za knjige lažje sesti po tem, ko je za nami prijeten vikend oddiha in uživanja.

Pa naj gre za lepotni tretma, igranje računalniških iger ali druženje s prijatelji – vzpostavljanje redne rutine sproščanja je odličen način ohranjanja dobrega zdravja. Popolno je, če rutina postane tedenska. Ker smo pa študenti pogosto omejeni na območje svoje sobe, poglejmo načine, kako si lahko celovito sprostitev privoščiš kar v študijski sobi.

zdravje, sproščanje, aktivnost
Joga je odličen način sproščanja, ki ga lahko izvajaš kjerkoli.

Sprostitev uma

Miselni odklop včasih pomeni dan pred računalnikom ali ogled celotne sezone priljubljene serije. Če se želiš nekoliko bolj odklopiti od tehnologije, pa poskusi naslednje sprostitvene metode: meditacija, branje revij ali knjig, poslušanje sproščujoče glasbe, risanje ali barvanje pobarvank. Lahko si vzameš čas in v rokovniku načrtuješ teden, ki prihaja. Lotiš se pa lahko na primer tudi oblikovanja seznama stvari, za katere si hvaležen. To je ena izmed aktivnosti, ki zahteva minimalni vložek časa in materialnih potrebščin, tvojo trenutno življenjsko situacijo pa definitivno postavi v perspektivo. Ne pozabi na razmislek o prioritetah – na stvari, ki te osrečujejo, ti dajejo veselje in pozitivno vplivajo na tvojo začrtano življenjsko pot.

zdravje, sproščanje, aktivnost
Pisanje seznamov je lahko zelo sproščujoče – napiši cilje za prihodnji teden, mesec ali leto.

Telesna sprostitev

Med sproščanjem naših misli ne smemo pozabiti na telesno sproščanje. Najbolje, če obojemu posvetimo enako mero pozornosti. Včasih je za obnovo in osvežitev počutja potrebno samo bolj zdravo prehranjevanje, pitje več tekočin in občasna telesna aktivnost. Preizkusi katero izmed naslednjih aktivnosti: raztegovanje, pitje vode, občasni dremež, priprava jedilnika za prihodnji teden. Zunaj se lahko preizkusiš v plavanju ali pa se odpraviš na sprehod ali tek.

Lepotna nega

Če dobro izgledaš, se dobro počutiš. Zato med sproščanjem ne pozabi niti na lepotno nego. Tako se boš počutil prenovljeno, samozavestno in naravnost blesteče. Privošči si masko obraza in las. Občasno si naredi piling telesa in obraza, zvečer pa si privošči toplo kopel in se sprosti pred spanjem.

zdravje, sproščanje, aktivnost
Kupi si obrazno masko ali jo naredi kar doma. Za obrazni piling npr. potrebuješ samo sladkor in olje po svoji izbiri.

 

DOSTOP.si / SV
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button