Novice

Začenja se Teden karitas z jubilejnim 30. koncertom Klic dobrote

Začenja se letošnji Teden karitas, ki javnost tokrat nagovarja z geslom Slišim te. Z njim vabi vse k poslušanju, sočutju, dobroti in solidarnosti z ljudmi v stiski. V sredo zvečer bo potekal jubilejni 30. dobrodelni koncert Klic dobrote z neposrednim prenosom iz Studia 1 RTV Slovenija. Zbrana sredstva bodo namenili družinam v stiski.

Z letošnjim Tednom karitas, ki se bo sklenil v nedeljo, bodo obeležili 30-letnico organizirane oblike delovanja Karitasa v Sloveniji in se zahvalili 11.000 prostovoljcem, ki v 465 župnijskih Karitas vsako leto opravijo prek pol milijona prostovoljnih ur za ljudi v stiski.

“Letošnji Teden karitas bo predvsem deloven. Naša naloga je poskrbeti za 98.000 prejemnikov materialne pomoči, ki jim redno pomagamo predvsem v hrani,” je napovedal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Manj tradicionalnih dogodkov, koncert Klic dobrote na novi lokaciji

Manj pa bo tradicionalnih dogodkov. Med drugim letos ne bodo organizirali vseslovenskega srečanja prostovoljcev Karitas na Ponikvi. Prav tako odpadejo številni manjši koncerti in dnevi odprtih vrat, ki so vsako leto potekali po Sloveniji.

Se bo pa, a z manj nastopajočimi kot ponavadi, odvil dobrodelni koncert Klic dobrote. Tokrat ne bo potekal v dvorani Golovec v Celju. Koncert Slovenska karitas v sodelovanju z RTV Slovenija v tamkajšnjem Studiu 1 pripravlja v sredo ob 20. uri z neposrednim prenosom na TV Slovenija, Radiu Slovenija in Radiu Ognjišče.
Tudi letos bodo zbrana sredstva namenili 20.000 družinam v stiski. Družine na Karitasu prejemajo pomoč v obliki hrane, plačila položnic, plačila ogrevanja in higienskih pripomočkov. Lani so v času koncerta Klic dobrote zbrali dobrih 152.000 evrov, akcija zbiranja sredstev pa se je nato nadaljevala vse do konca leta.

Slovenska karitas letos obeležuje 30-letnico organizirane oblike delovanja v Sloveniji. Kot je za STA povedal Tomažič, začetki delovanja Karitasa segajo na lokalno raven v Celje, kjer je bil v pomoč prizadetim v poplavah organiziran tudi prvi koncert Klic dobrote.

Nato se je delo nadaljevalo z begunci, ki so k nam prišli iz Hrvaške in BiH. Tretji mejnik v delovanju pa so bili slabe gospodarske razmere in brezposelnost v 90. letih prejšnjega stoletja. Vse to je delo Karitasa spremljajo tudi v prihodnjih dveh desetletjih.

V zadnjih petih letih skušajo v svoje programe zajeti ljudi, ki so na robu brezdomstva, aktivni so na področju pomoči ženskam v stiski. Pozornost namenjajo problematiki odvisnosti, veliko delajo na področju mednarodne in razvojne pomoči. V Sloveniji je trenutno v času epidemije covida-19 največja pozornost usmerjena k starejšim in družinam v stiski, je povedal Tomažič.

 

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button