Tehnologija

Se Netflixovim zastonjkarjem izteka čas?

Izkoriščaš prijateljev Netflix? Zate imamo slabo novico.

Britanski start-up je nedavno razkril storitev, ki bi Netflixu, Huluju in ostalim ponudnikom pretočnih video vsebin omogočila natančnejši nadzor nad (pretiranim) deljenjem gesel.

Pred kratkim je vse tiste, ki namesto, da bi prispevali svoj delež za dostop do Netflixa, še vedno skrivaj uporabljajo geslo bratovega sošolca, prijatelja svoje bivše ali podobnega nevednika, ki je geslo delil le enkrat, a je primoran vzdrževati celo verigo parazitov, presenetila novica, da bo zlate dobe delitvene ekonomije kmalu konec.

 

Britanski start-up proti deljenju gesel

Synamedia s svojo rešitvijo cilja prav na Netflix in podobne platforme. Photo by Thibault Penin on Unsplash

Na mednarodnem sejmu potrošniške elektronike Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegasu je britanski start-up Synamedia predstavljal orodje, ki bo streaming platformam omogočal natančnejši vpogled v dejavnosti računov njihovih uporabnikov. »Naključno deljenje gesel je postalo predrago, da bi ga ignorirali. Naša nova rešitev pa daje operaterjem možnost, da ukrepajo,« je v izjavi za javnost nedavno povedal Jean Marc Racine, eden vodilnih imen v Synamedii, ki želi svojo novo storitev ponuditi Netflixu, Huluju in Amazon Prime in ostalim platformam za pretočne video vsebine. Z njihovo pomočjo bi te zaznale, kdaj uporabniki delijo svoje geslo z več ljudmi, kot je dovoljeno. Nova rešitev, poimenovana »Credential Sharing Insight«, bo s pomočjo strojnega učenja zaznala, ali je posamezna prijava indikator sumljivega obnašanja.

 

Netflix in ostali ponudniki (še) ne kažejo zanimanja

Si bomo Netflix kmalu lahko delili le še v živo? Photo by Thought Catalog on Unsplash

Vprašanje, kako bodo video platforme sprejele predlagano rešitev, ostaja odprto. Čeprav raziskave kažejo, da več kot četrtina milenijske generacije uporablja geslo nekoga drugega, posledično pa Netflixu in ostalim ponudnikom odreka milijone potencialnih prihodkov, Netflixov CEO, Reed Hastings, do sedaj ni izrazil zaskrbljenosti nad delitveno ekonomijo. Nasprotno – na istem sejmu je pred dvema letoma izjavil, da je deljenje gesel pozitivna, ne negativna stvar.

Čeprav platforme, na katere je podjetje Synamedia prvotno ciljalo, ne kažejo posebnega zanimanja, pa je telekomunikacijska korporacija Sky UK nedavno naznanila, da je investirala v start-up.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button