Delo

7 dejstev, na katera se ne smeš ozirati na poti do uspeha

Uspeh posameznika na zastavljeni poti predstavlja predvsem njegovo miselno naravnanost do zastavljenih ciljev. Ravno to pa predstavlja tudi ključno razliko med uspešnimi in manj uspešnimi. Gre predvsem za razliko v pristopu reševanja težav in premagovanja ovir.

Dejstvo je, da ne smeš takoj obupati in predvsem ne smeš dovoliti, da te slabe misli in trenutek slabosti prepričajo, da ti ne bo uspelo. Uspešni posamezniki so bolj optimistični in na težavo gledajo zgolj kot na eno izmed novih izkušenj. V prihodnosti so bolj pozorni na to, da podobne napake ne naredijo več. Negativno naravnanost, ki je največja težava večine ljudi, pa potlačijo na stran in ne dovolijo, da bi jih ta ovirala pri realizaciji zastavljenih načrtov.

Martin Seligman (University of Pennsylvania) meni, da je uspeh posameznika odvisen predvsem od njegovega lastnega prepričanja o tem, na kakšen način sam gleda na lastne napake in spodrsljaje. Torej je uspeh odvisen od njegove miselne naravnanosti. Pomembno je, ali posameznik na svoj neuspeh gleda kot na posledico osebnih nenadzorovanih pomanjkljivosti ali nanj gleda optimistično. Ali gleda nanj le kot na eno izmed napak, ki jo lahko z nekoliko truda reši, ali kot na eno izmed novih izkušenj, iz katere se lahko nekaj nauči.

V ozadju uspešnega posameznika, ki zna dobro nadzorovati svojo miselno usmerjenost, pa se skriva tudi visoka emocionalna inteligenca (EQ). To potrjuje dejstvo, da ohranjanje uspešne in pozitivne naravnanosti ni ravno mačji kašelj. Zato navajamo nekaj dejavnikov, s katerimi se ne bi smeli obremenjevati in se zaradi njih zadrževati pri realizaciji zastavljenih ciljev:

1. Starost je le številka.

Uspešni posamezniki si ne dovolijo, da bi bila starost tista, ki bi odločala o tem, kdo so ter česa so sposobni. Potrebno je poslušati svoje srce in slediti svojim željam.

2. Kaj si mislijo drugi

Oziranje na to, kaj si mislijo drugi, je izguba časa in energije. Vsak uspešen posameznik se glede svojih načrtov zanaša le nase in na svoj dober občutek ter se pri tem ne ozira na mnenje drugih.

3. Strupeni nasprotniki

Nanje je vedno potrebno biti pozoren in paziti, da nas ne zavedejo na kriva pota, vodijo navzdol in v nasprotno smer od uspeha. Obdati se je potrebno s pozitivnimi ljudmi, ki nas spodbujajo in nam pomagajo nadgraditi svoje potenciale in sposobnosti.

4. Strah

Strah predstavlja negativno čustvo, ki ga moramo premagati. Gre za izbiro posameznika, da ga strah ne bo premagal. Uspešni posamezniki ga preprosto izključijo iz glave in gredo naprej.

5. Negativnost

Tudi ko gredo stvari navzdol in se ne končajo tako, kot smo si zamislili, ne smemo podleči slabim mislim in se samo pritoževati. Misliti moramo na tisto dobro, na stvari, ki so nam uspele in za katere smo lahko hvaležni. Na tak način se moramo motivirati ter nato poiskati ustrezno rešitev ter jo realizirati.

6. Preteklost ali prihodnost

Osredotočiti se moramo predvsem na sedanjost in dati vse od sebe, da bo ta čim boljša. Napake preteklosti moramo sprejeti in jih vzeti kot izkušnjo, ki nam bo pomagala ustvariti boljšo prihodnost, pri tem pa se moramo naučiti uživati v sedanjosti in izkoristiti vsak trenutek.

7. Pogled na svet

Svojo energijo moramo usmeriti predvsem na svoje cilje in njihovo realizacijo. Ne smemo se obremenjevati n zatirati svojih načrtov zaradi slabih stvari, ki se dogajajo okoli nas. Ravno to nam bo pomagalo ustvariti boljši svet in imeti več pozitivne energije.

Mladi podjetnik
Arhiv DOSTOP.si2

Sorodni članki

Back to top button