Delo

Sindikat Mladi plus: platformno delo – najboljša služba na svetu?

Sindikat Mladi plus še vedno opozarja na manko osnovnih delavskih pravic ter na slabe pogoje dela, s katerimi se soočajo platformne delavke in delavci. Ti lahko v Sloveniji delajo le prek študentske napotnice, espeja ali celo na črno.

Platformno delo, ki poteka preko študentske napotnice, espeja ali celo na črno ne prinaša določenih pravic. Med drugim nimajo pravice do odmora, plačane malice, dostopa do sanitarij, dopusta, regresa, bolniške, porodniške, nimajo zagotovljene delovne opreme za izvajanje dela (npr. prevoznih sredstev), onemogočena jim je tudi pravica do organiziranja, ki je osnovna delavska in človekova pravica.

EU se z novo direktivo premika k priznanju statusa Woltovcev, Glovovcev in drugih platformnih delavcev in delavk kot zaposlenih pri platformi, za katero delajo. Več različnih sodb v državah EU za te delavce zahteva delavske pravice, ki jih zdaj nimajo.

Dostojno delo je tisti končni cilj, ki ga zasledujejo v sindikatih, kot je Sindikat Mladi plus. To je cilj za vse delavke ter delavce, ne glede na to v kakšni obliki dela delajo. Gre za delo, ki zaposlenemu prinaša varnost in dostojanstvo, obenem pa je pošteno plačano in stalno. Zahtevajo varne oblike zaposlitve tudi za naše Woltovce, Glovovce in ostale platformne delavce in delavke.

Več o tem, kako platformno delo poteka v Sloveniji, lahko preberete na tej povezavi.

Sindikat Mladi plus
Arhiv DOSTOP.si

 

Sorodni članki

Back to top button