Zdravje

Študija: Cepivo Moderne proti covidu-19 zagotavlja vsaj tri mesece imunosti

Cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna spodbudi nastanek močnih protiteles, ki vzdržijo vsaj tri mesece, je pokazala danes objavljena študija.

Raziskovalci z ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni (NIAID), ki so sodelovali pri razvoju cepiva, so preučevali imunski odziv pri 34 odraslih posameznikih vseh starosti od prve faze kliničnega testiranja naprej.

Ugotovili so, da so protitelesa, ki preprečujejo vdor virusa v človeške celice, v skladu s pričakovanji nekoliko upadla. Vendar pa so ostala povišana pri vseh sodelujočih še tri mesece po poživitvenem odmerku.

Cepivo mRNA-1273, ki je 94-odstotno učinkovito, se aplicira v dveh odmerkih v razmaku 28 dni.

Čeprav število protiteles čez čas upade, to ni nujno razlog za skrb. Strokovnjaki namreč pravijo, da si bo imunski sistem virus zapomnil. V kolikor pa mu bo znova izpostavljen, bo ta sam tvoril nova protitelesa.

Moderna je v ponedeljek pri ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) vložila vlogo za dovoljenje za nujno uporabo svojega cepiva proti covidu-19 v ZDA. FDA bo prošnjo obravnaval 17. decembra in bi lahko že kmalu zatem prižgal luč za uporabo cepiva.

Cepivo Moderne tako kot cepivo Pfizerja in BioNTecha temelji na novi tehnologiji. Ta uporablja informacijsko ribonukleinsko kislino (mRNK) za prenos genskega materiala, s katerim celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni.

 

 STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button