Zdravje

Suhe oči, boleč hrbet … kako lahko poskrbiš zase, medtem ko ostajaš doma?

Čas v samoizolaciji je skoraj nemogoče preživeti brez veliko časa za zasloni – računalniškimi, mobilnimi ali televizijskimi. To pa lahko prinese svoje posledice. Preveri, kaj lahko narediš, da jih vsaj delno preprečiš.

Zdaj, ko smo vsi doma v veliki meri povzroča, da smo veliko časa pred zasloni. Navsezadnje študij na daljavo skoraj v celoti poteka preko računalnikov ali mobilnih telefonov. Danes je tako tudi naše druženje. Zato je izredno pomembno, da si prilagodiš svoje “delovno” okolje in vzameš dovolj premorov in umikov izpred zaslonov.

Verjetno najbolj trpijo tvoje oči

Tudi, ko nisi za računalnikom je kar verjetno, da ti je dolgčas in brskaš po mobilnem telefonu. Seveda je veliko bolje, če lahko najdeš kako aktivnost, ki je očem prijazna. Na primer branje knjig (če se le da čez dan, pri naravni svetlobi) ali igranje družabnih iger. Naše možnosti so pa izjemno omejene, zato ni nič čudnega, če si skoraj cel dan za enim ali drugim zaslonom.

Zaradi teh okoliščin lahko oči postanejo suhe, srbeče, morda se te loti še kak glavobol. Pomembno je, da imaš vsak zaslon oddaljen nekje za dolžino roke in da umetno svetlobo prilagodiš svojemu okolju. Svetlobo si lahko zmanjšaš, pred spanjem pa namesto modre svetlobe, ki jo običajno oddajajo zasloni, nastaviš belo.

poskrbiš zase, zdravje v samoizolaciji, zdravje v karanteni, zdravje medtem ko ostajaš doma, zdravje, čas pred zasloni, veliko časa za zasloni, delo od doma, študij od doma, delo na daljavo, študij na daljavo, študij, koronavirus, korona virus, covid-19, samoizolacija, izolacija, karantena, zaslon, strmenje v zaslone, veliko časa za zasloni, zdravje oči, suhe oči, srbeče oči, glavobol, pravilo 20-20-20, prilagajanje okolja, prilagajanje delovnega okolja, bolečine v vratu, bolečine v hrbtu, boleč hrbet, boleča zapestja, boleč vrat, krči v nogah, nožni krči, pogosto umivanje rok, umivanje rok, pravilno umivanje rok, suhe roke, krema za roke, zdravje v samoizolaciji
Na pravilen položaj pazi tudi, ko brskaš po telefonu, ker se 5 minut zlahka spremeni v 50.

Bolečine v hrbtu in vratu

Res je, da so se s bolečinami hrbta in vrata bolj navajeni soočati starejši. Ampak te bolečine začnejo pestiti tudi tiste, ki veliko časa preživijo za pisalno mizo. Veliko bolečine si boš prihranil s tem, da si prilagodiš delovno okolje, predvsem stol in računalniški zaslon (če nimaš prenosnika). Najpomembnejše je, da ti je udobno in da imaš podporo na pravem mestu. Med drugim si stol nastavi tako, da podpira spodnji del hrbta, ekran tako, da je v višini oči, noge pa imej cel čas na tleh.

Odmori, odmori in odmori

Boleč hrbet, vrat, zapestja, oči, krči v nogah, vse to lahko prinese preveč sedenja in strmenje v zaslone, velik del pa se lahko prepreči z dovolj pogostimi odmori. Kar se tiče preprečevanja bolečin v hrbtu in vratu, se vsake toliko časa vstani in sprehodi po sobi. Za oči pa je dovolj, če se boš vsakih 20 minut za 20 sekund zagledal v nekaj, kar je oddaljeno okoli 6 metrov – angleško 20 feet, zato temu pravijo tudi 20-20-20 pravilo.

 

Mojca KUPČIČ
Pexels

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button