KulskoZdravjeŽivljenjski slogZnanost

Kako izboljšati svoj spomin?

Spomin je izredno zanimiva stvar. Zakaj si lahko z največjo lahkoto zapomnimo ime prijatelja iz vrtca, ne spomnimo pa se, kam smo pred petimi minutami dali ključe? Če obupno potrebuješ nasvet o tem, kako si bolje zapomniti stvari, si na pravem mestu!

Nevrologi in drugi znanstveniki, ki preučujejo možgane in spomin, pravijo, da je um nagnjen k ‘tavanju’. Tavanje misli je oblika odvračanja pozornosti, ki lahko moti posameznikovo sposobnost učenja in pomnjenja novih informacij.

In nalijmo si čistega vina, vsi želimo vedeti, kako biti pametnejši, kajne? Če si želiš bolje zapomniti vsakdanje stvari, te lahko razveselimo z dejstvom, da je ta cilj popolnoma dosegljiv.

Zakaj stvari pozabljamo?

Veliko naših manjših prebliskov v spominu je mogoče pripisati temu, da se naenkrat dogaja (pre)več miselnih procesov hkrati. Človeška pozornost je namreč omejen vir, kar pomeni, da ne moremo obdelati vseh informacij v okolju. Za obdelavo moramo izbrati le del njih. Če izberemo le določene podatke, ki jih želimo obdržati, naši možgani pustijo, da preostali dnevni podatki pronicajo skozi njih kot skozi sito. Če se na primer med kuhanjem pogovarjaš po telefonu, obstaja velika verjetnost, da si ne boš zapomnil podrobnosti telefonskega pogovora.

Na naš spomin vpliva tudi življenjsko obdobje v katerem smo trenutno. Strokovnjaki izpostavljajo, da se lahko v srednjih letih, ko so naši možgani osredotočeni na več stvari hkrati, pomnilniška baterija spomina nekoliko izprazni.

Kako si zapomniti stvari?

Raziskovalci, ki proučujejo spomin in možgane so pripravili nasvete in zvijače, kako natrenirati naše možgane in izboljšati spomin. In to na dolgi rok! V nadaljevanju s teboj delimo trike in nasvete, ki ti pri tem lahko pomagajo!

1. Piši z roko

Če si težko zapomniš informacije, ki si jih natipkal na računalnik ali pa v telefon, za tem morda tiči razlog. Naši možgani bolje kodirajo informacije, če jih napišemo z roko. Med najlažjimi tehnikami, da izboljšaš svoj spomin je torej ta, da pomembne informacije, dogodke in sezname zapišeš ročno.

spomin, možgani, možganske funkcije, pozabljanje
Ključ do uspeha se morda skriva v papirju in svinčniku!

2. Pospravljanje je ključ do uspeha

Morda se največja težava ne nahaja v spominu, pač pa v neredu. Če te ob misli, kam si odložil ključe od študenta ali pa mobilni telefon spreleti srh, je morda čas, da stvarem določiš svoje mesto. Tako boš zmeraj vedel, kam pogledati najprej, ko česa ne boš našel. Vsakemu predmetu najprej določi prostor, kamor ga boš po uporabi vrnil. To velja predvsem za predmete, ki jih redno izgubljaš.

Če nisi prepričan, kje naj bi predmetu bilo mesto, pomisli na tiste kotičke, kje bi ga najprej iskal, ko ga izgubiš. Nato se odloči po svojem občutku. Seveda pa bo pri vsem tem ključno, da poskrbiš, da se predmet po uporabi vrne na svoje mesto.

3. Preizkusi se v novem hobiju

Raziskovalci pravijo, da hobiji s ponavljajočimi se nalogami (vrtnarjenje, lončarstvo, pletenje idr.) pripomorejo k izboljšanju naše mentalne discipline, hkrati pa krepijo naš spomin. To podpira tudi študija iz Mednarodnega časopisa za okoljske raziskave in javno zdravje. Pokazala je namreč, da so imeli starejši odrasli, ki vrtnarijo, višjo raven rastnih faktorjev možganskih živcev, potem ko so vrtnarili na svojih vrtovih. Vse to je znatno pripomoglo k izboljšanju kognicije in spomina. Morda je torej čas, da si omisliš nov hobi!

4. Besedne igre in uganke

Po nekaterih raziskavah naj bi se možganske funkcije izboljšale, če bi vsak dan reševali križanko. Križanke naj bi izboljševale spomin in razmišljanje. Če križanke niso tvoja stvar, pa se lahko preizkusiš v reševanju ugank. Dva odlična načina za treniranje malih sivih celic.

spomin, možgani, možganske funkcije, pozabljivost
Uganke in križanke … popolna kombinacija za krepitev spomina.

5. Sprehod, sprehod, sprehod

Telesna dejavnost katere koli vrste poveča prekrvavitev celotnega telesa, tudi možganov. Z vsaj 150 minutami vadbe na teden lahko svoje možgane ohranimo zdrave na dolgi rok. Med vadbami, ki naj bi bile odlične za ohranjanje in krepitev spomina, je prav hoja. S sprehodi se naše misli zbistrijo, zmanjša se tesnoba, poveča se koncentracija. Popolna kombinacija!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button