Znanost

Med cepivi in avtizmom ni povezave

Mit, da cepiva povzročajo razvoj avtističnih motenj, so ovrgle že številne raziskave.

Največja dosedanja raziskava o povezavi cepiv in avtizma je zaključila, da le-ta ne obstaja niti pri otrocih z višjim tveganjem za razvoj motnje. Nasprotno, raziskovalci so motnjo pogosteje zaznali pri necepljenih otrocih.

Mit, da določena cepiva pri otrocih vodijo do razvoja avtizma, so ovrgle že številne raziskave. Celo tiste, ki so sprva našle povezave, so bile kasneje ovržene kot neveljavne. Tako se je študija iz leta 1998, ki naj bi z opazovanjem 12 otrok, cepljenih s cepivom proti ošpicam, mumpsom in ostalimi MMR boleznimi, cepivo povezala z avtizmom, kasneje izkazala za poneverjeno. Ko je leta 2017 objavljena raziskava povezala prisotnost aluminija v cepivih z avtizmom, je bila nedolgo po objavi umaknjena, saj je eden izmed avtorjev trdil, da so bili podatki pred objavo spremenjeni.

Največja dosedanja raziskava o morebitni povezanosti cepiv in motenj avtističnega spektra (MAS) pa je zbirala podatke o 657.461 otrocih, ki so se med letoma 1999 in 2010 rodili na Danskem. Med njimi je bilo 6517 otrok kasneje diagnosticiranih z eno izmed motenj na spektru. Nedavno so izsledke dvajsetletnega preučevanja objavili v znanstveni reviji Annals of Internal Medicine. Kot je razvidno iz objave, so denimo ugotovili, da imajo otroci, katerih sorojenci so že diagnostirani z avtizmom, kar sedemkrat večjo možnost, da bodo diagnosticirani tudi sami. Ugotovili so tudi, da je diagnoza štirikrat pogostejša pri dečkih.

Brskanje po telefonu
Neresnice o cepivih se hitro in učinkovito širijo po internetnih forumih.

A celo v teh visokorizičnih skupinah otrok raziskovalci niso mogli odkriti povezave med cepljenostjo in razvojem avtistične motnje. Prav nasprotno – necepljeni otroci, ki so predstavljali 5-odstotni delež vseh preučevanih, so imeli 17 % višje možnosti razvoja motnje kot tisti, ki so prejeli cepiva.

Prepričanje, da so cepiva eden izmed krivcev za avtizem, se kljub temu vztrajno širi, predvsem v varnem zavetju internetnih forumov.

 

 DOSTOP.si / KA
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button