Potovanje

Privlačne destinacije arabskega sveta

Svet, ki ponuja veliko več kot le pesek

Arabski svet – svet razprostranih puščav, velemest, rajskih plaž, začinjene hrane in vsekakor drugačne kulture. Si želiš tudi sam bližje spoznati nekatere izmed skritih kotičkov, ki kot prestolnice vladajo na arabskem polotoku? Za lažji začetek si nekaj idej poglej v tem članku.

 

Muscat – Oman

Oman - Muscat
Oman – Muscat

Prestolnica je razpeta med gorami in oceanom. Starinske utrdbe, muzeji, hiša opere in parki polni cvetja pa mestu dodajo nežen pridih. Ime mesta pomeni »varno sidranje«, kar poudarja povezanost z ribolovom ter peščenimi plažami, v bližnjih zalivih pa je najlepše zaplavati v družbi želv.

 

Beirut – Libanon

Značilne besede mesta so hiter življenjski slog, modna osveščenost in izjemna prijaznost, njegova energija, duša, raznolikost in opojno vzdušje pa zagotovijo, da te mestu v trenutku prevzame. Ne smeš izpustiti tudi raziskovanja okrožij, sprehodov ob obali, odličnih restavracij ter bogatega nočnega življenja.

 

Petra – Jordanija

Jordanija - Petra
Jordanija – Petra

Petra, veliko starodavno mesto, ki je pol skrito v vetrovni pokrajini na jugu Jordanije. Je eno izmed najbolj cenjenih spomenikov na svetu. Leta 2007 je bilo proglašeno kot eno od »novih sedmih čudes sveta« svoj magnetizem pa je ohranilo tudi v času spopadov v širši regiji.

 

Doha – Katar

Doha predstavlja eno izmed redkih mest, kjer še lahko opazujemo dokončen razvoj. Naj se gre za osupljivo in nenehno spreminjajočo se linijo neba ali ogromne naložbe, ki jih Katarske oblasti izdelujejo v znamenitih kulturnih ikonah, Doha je mesto, ki preko svoje dediščine in moderne arhitekture izžareva samozavest ter slog.

 

Kairo – Egipt

Kairo je kaos v najbolj veličastnem, razburljivem in lepem. Od zgoraj slišimo izkrivljeno buko mujezinovega poziva k molitvi, ki odmeva iz dunajskih minaretov. Na ulicah nas spremljajo avtomobilski zvoki, ki se prebijajo med avenijami zbledele veličastnosti iz 19. stoletja, medtem ko se oslovski vozički spopadajo s prašnimi stezami, obdani s spomeniki.

 

Manama – Bahrajn

Bahrajn - Manama
Bahrajn – Manama

Tukaj se nahajajo vse značilnosti sodobnega arabskega blagostanja – ogromni klimatizirani nakupovalni centri in drzno oblikovani nebotičniki – toda samozavestno zgrajene ob vsem steklu so tudi čudovite relikvije in spomini na mestno ponosno dediščino kot prometno pristaniško mesto. V Manama’s Souq vrvež še vedno zbuja starodavno bazar, globalno raznolika lokalna kuhinja pa počasi dviguje mesto v turistično destinacijo.

 

Minea ŠUĆUR
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button