Potovanje

Že pogled na te ceste je strašen, kako je šele, če si za volanom

Meniš, da si dober voznik? Zanima nas, kako bi se odrezal na teh najbolj norih osmih cestah.

Kdo se ne mara usesti v avto in se zapeljati na road trip s čudovitimi razgledi ter se za nekaj dni povsem odklopiti od sveta? Verjetno pri tem uživamo prav vsi, vseeno pa nas je nekaj, ki si želimo še več kot samo navaden road trip, prisotnega more biti tudi nekaj adrenalina.

Do adrenalina na potovanju lahko prideš na različne načine, lahko se zgolj ustaviš nekje in počneš kakšno adrenalinsko dejavnost, še bolje pa je, da si kar pot spremeniš v adrenalinsko avanturo. Zakaj se ne bi torej pognal na road trip po ozki gramozni cesti, ki vodi visoko v gore? Ali pa bi šel na cesto, ki je od civilizacije oddaljena tako daleč, da s seboj nujno rabiš vzeti življenjske potrebščine za več dni? Tukaj pa je tudi cesta, za katero bi si včasih raje želel, da bi se po njej peljal s čolnom.

Avtocesta do Himalaje, Pakistan

road trip, red bull, Tianmen, Avtocesta, Rohtang,
Andreas Gradl / Red Bull Content Pool
Avtocesta Karakoram

Kje?: Pakistan
Nadmorska višina: 4.700 m
Zanimivost: Gre za najvišjo tlakovano pot na svetu

Gre za cesto do raja – seveda je tu pogoj, da moraš imeti rad gore, potem trditev v celoti drži. Po tej cesti se je peljal tudi David Lama, ko se je odpravil na odpravo na Masherbrum, ki velja za eno najzahtevnejših uspešnih alpskih odprav v Himalaji.

Cesta po kateri nihče noče voziti

ceste, road trip, red bull, Tianmen, Avtocesta, Rohtang,
Pixabay
Cesta North Yungas

Kje?: Bolivija
Nadmorska višina: 4.650 m
Nevarnost: Zdrs v prepad

Dobra novica je ta, da je od devetdesetih let prejšnjega stoletja ni potrebno več uporabljati, saj je bila zgrajena nova varna obvoznica. Sedaj se po njej vozijo zgolj še ljudje, ki si na cesti želijo veliko adrenalina. Pred zgraditvijo nove varne obvoznice, pa je je ta cesta veljala za najbolj nevarno na svetu. Ozka cesta se vzpenja po gori, ki je v celoti obdana z džunglo. Na najvišji točki se cesta nahaja na 4.650 metrih nadmorske višine, do tja pa se pride po številnih ozkih in ostrih ovinkih, prav na vsakemu izmed njih pa je možen zdrs v prepad.

Drsenje po ledu na Aljaski

road trip, red bull, Tianmen, Avtocesta, Rohtang,
Pixabay
Avtocesta Dalton

Kje?: Fairbanks, Aljaska
Dolžina: 666 km
Nevarnost: S seboj moraš nujno vzeti najnujnejše življenjske potrebščine

Se počutiš, kot da moraš za nekaj časa stran od civilizacije? Potem skoraj nimaš izbire, odpotuj na Aljasko in se podaj na 666 kilometrov dolgo avtocesto. Na svetu resnično ni veliko krajev, ki bi ti ponudili toliko izolacije od mestnih vrvežev, kot jo nudi avtocesta James W. Dalton. Če se že res ravno odločiš, da se podaš na to dolgo in nevarno pot, pa s seboj ne pozabi vzeti dovolj nujnih življenjskih potrebščin, saj so na celotni poti zgolj tri majhne vasice. Avtocesta povezuje kraj Fairbank z »naftnimi polji« na severu Aljaske, zato glavnino prometa predstavljajo veliki tovornjaki. Zelo pomembno je tudi, da se na poti ne izgubiš – to je eden izmed glavnih pravil na poti, saj se drugače hitro znajdeš v situaciji, ko moraš dodobra razmišljati koliko hrane in pijače ti je še ostalo.

Nevaren predor na Kitajskem

road trip, red bull, Tianmen, Avtocesta, Rohtang,
Pixabay
Tunelska cesta Guoliang

Kje?: Kitajska
Zakaj je zanimiva?: Nekateri predori so široki zgolj 4 metre
Nevarnost: Ozke ceste

1.2 kilometrov dolg in zgolj 4 metre širok predor, je verjetno eden najbolj znanih tunelov na svetu. Skozi tunel Guoliang moraš imeti praktično menihovo koncentracijo, saj je že ena mala napak lahko usodna in pomeni velike težave.

Zasuki in zavoji na goro Tianmen

road trip, red bull, Tianmen, Avtocesta, Rohtang,
Pixabay
Gorska cesta na Tianmen

Kje?: Kitajska
Število zavojev: 99
Nevarnost: Saj si videl fotografijo?

Cesta se nahaja na Kitajskem, v nacionalnem parku Tianmen. Cesta ima neverjetnih 99 zavojev in je dolga 11 kilometrov, vije pa se vse do višine 1.300 metrov nad morjem.

Cesta polna živine v Indiji

road trip, red bull, Tianmen, Avtocesta, Rohtang,
Pixabay
Prelaz Zojila

Kje?: Indija
Nadmorska višina: 3.500 m
Nevarnost: Nadmorska višina in živina

Ta skalna cesta nikakor ni primerna za prijetno nedeljsko vožnjo. Na prvi pogled je bolj primerna za kakšno vozilo, ki vozi po Marsu in ne za osebni avto. A vseeno gre za 9-kilometrski prelaz, ki poteka preko 3.500 metrov visoke gore in cesta je pomembna povezava med mestoma Ladakh in Kašmirjem.

Divja pot na Rohtang

road trip, red bull, Tianmen, Avtocesta, Rohtang,
Pixabay
Prelaz Rohtang

Kje?: Indija
Odprtost ceste: Od maja do novembra
Nevarnost: Zemeljski plazovi

Rohtang se šopiri okoli 4.000 metrov visoko nad Indijo. Cesta je odprta zgolj v poletnem času od meseca maja do novembra. Čeprav so v Indiji navajeni zelo slabih cest, pa je prelaz Rohtang tako nevaren, da se je indijska vlada odločila graditi skoraj 9 kilometrov dolg predor, da se bodo potniki lahko izognili tej ekstremno nevarni cesti.

Odpelji svojega jeklenega konjička na plavanje v Francijo

road trip, red bull, Tianmen, Avtocesta, Rohtang,

Passage du Gois

Kje?: Francija
Nadmorska višina: Včasih meter pod gladino morja
Nevarnost: Ali tvoj avto ima rorček?

Za potovanje po tem prehodu za vsak slučaj s seboj vzemi napihljiv čoln, saj nikoli nisi povsem prepričan, če si slučajno iz neznanega razloga pomešal čas plimovanja morja in se ti tako zgodi, da te sredi 4.3-kilometrskega prehoda preseneti morska voda, ki se je ravno v tem času začela dvigovati. V preteklosti so avtomobili tukaj že izginjali, saj plima cesto zalije dvakrat na dan, tudi, ko se plima odmakne, je na cesti polno drsečih ostankov, ki lahko povzročijo nenadno izgubo kontrole nad vozilom.

 

 Josh Gale / Red Bull
Andreas Gradl / Red Bull Content Pool, Pixabay

Sorodni članki

Back to top button