Okolje

Onesnaženost zraka v Italiji občutno manjša odkar razhaja koronavirus

Dobre plati novega koronavirusa zagotovo ne odtehtajo vseh grozot, ki jih virus povzroča, a je v tem težkem času potrebno razmišljati tudi o "pozitivnih" plateh svetovne pandemije. V preteklih dneh v bližnji Italiji, evropskem žarišču COVID-19, beležijo drastičen upad stopnje onesnaženosti zraka.

Onesnaženost zraka je ena izmed tegob, ki jih prinašata gromozanski gospodarski in tehnološki razvoj zadnjih nekaj let. Je ena izmed največjih zdravstvenih in okoljskih težav na svetu. Ne proizvaja pa je samo industrija, temveč tudi mi sami, z našim vsakodnevnim početjem. Na svetovnem nivoju naj bi bil onesnažen zrak krivec za okoli 5 milijonov smrti letno. Tako po številu umrlih zaostaja samo za visokim krvnim pritiskom, kajenjem in visoko stopnjo krvnega sladkorja.

Drastične spremembe najprej na Kitajskem

Prve upade onesnaženega zraka na področju Kitajske smo zasledili že v preteklih tednih, ko je bilo tam širjenje koronavirusa najhujše. Sorazmerno s širjenjem virusa satelitski posnetki kažejo dramatične upade onesnaženosti zraka nad območji, ki so v karanteni.

Onesnaženost zraka, onesnaženje, izpostavljenost onesnaženemu zraku, vreme, zmanjšanje onesnaženosti, onesnaževanje zraka, onesnaženje, onesnažen zrak, stopnja onesnaženosti zraka, ESA, Evropska vesoljska agencija, Italija, koronavirus, COVID-19
Onesnaženost zraka nad kitajskim žariščem koronavirusa med 1. januarjem 2019 in 25. februarjem 2020 (vir).

Onesnaženost zraka opazno manjša tudi v Italiji

Po množični razširitvi virusa na območju naše zahodne sosede, Italije, so podoben pojav kot pred tedni na Kitajskem, zasledili tudi tukaj. Evropska vesoljska agencija (ESA) je objavila posnetke, na katerih je jasno vidna razlika med stopnjo onesnaženega zraka v zadnjih nekaj dneh in januarjem, ko še ni bilo karantene.

Onesnaženost zraka, onesnaženje, izpostavljenost onesnaženemu zraku, vreme, zmanjšanje onesnaženosti, onesnaževanje zraka, onesnaženje, onesnažen zrak, stopnja onesnaženosti zraka, ESA, Evropska vesoljska agencija, Italija, koronavirus, COVID-19 | Onesnaženost v začetku meseca januarja (vir) …
Onesnaženost zraka, onesnaženje, izpostavljenost onesnaženemu zraku, vreme, zmanjšanje onesnaženosti, onesnaževanje zraka, onesnaženje, onesnažen zrak, stopnja onesnaženosti zraka, ESA, Evropska vesoljska agencija, Italija, koronavirus, COVID-19 | … in onesnaženost istega območja v marcu (vir).

  Objavljena animacija prikazuje zmanjšanje onesnaženosti z dušikovim dioksidom. Poleg očitno zmanjšanih vrednosti izpustov na manjša odstopanja vpliva tudi nestanovitno vreme, v večini pa je do tako drastične spremembe vodil velik upad prometa in industrijskih dejavnosti. Na svetovnem spletu zasledimo tudi veliko fotografij, ki pričajo o tem, kako blagodejno na okolje vpliva zmanjšano onesnaževanje. Po beneških kanalih spet plavajo labodi, skozi bistro vodo je moč videti ribe, v rimskih fontanah plavajo race …

  Na animaciji lahko vidimo tudi območje Slovenije, ki pa nasploh ne beleži pretirano zaskrbljujočih stopenj onesnaženega zraka. Tukaj si lahko ogledaš vrednosti onesnaženega zraka po vsej Evropi in po svetu.

  Onesnaženost naj bi vplivala tudi na potek bolezni

  Skladno s tem, da je izpostavljenost onesnaženemu zraku tudi eden izmed vodilnih dejavnikov, ki vodijo v ostala bolezenska stanja, naj bi bila borba z virusom COVID-19 nekoliko “lažja” v državah, kjer onesnaženje ni veliko. Zmanjšanje onesnaženosti zraka na Kitajskem, ki ga je povzročila motnja gospodarske dejavnosti, je po ocenah rešila dvajsetkrat več obolelih, kot bi jih okužbi sicer podleglo, če bi bila stopnja onesnaženosti zraka ista kot sicer. Dva meseca zmanjšanega onesnaženja naj bi rešila življenja okoli 4.000 otrok in 73.000 starejših nad 70 let.

   

  Sara VOCOVNIK
   ESA, Nasa

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button