Okolje

Kako pa ti skrbiš za manj plastike? Pridruži se nam na okrogli mizi ŠOUM

Ali veš, da vsako leto pristane v oceanu nekje med 4,8 in 12,7 milijona ton plastike? Ali pa, da se na svetu vsako minuto proda 2 milijona plastičnih vrečk? O tem in preostalih težavah, ki jih povzroča odpadna plastika, bomo debatirali na okrogli mizi.

Zjutraj se prebudiš in za zajtrk poješ jogurt s kosmiči. Nato si opereš zobe s plastično zobno ščetko in se odpraviš na faks. Ker nimaš časa za pravo kosilo, si na hitro kupiš sendvič na bon, ki je ovit v plastično embalažo. Po faksu si po poti domov vzameš kosilo za zraven, ki je pakirano v plastiko. Že vidiš, kaj je rdeča nit te zgodbe? Odpadna plastična embalaža.

Podakti kažejo, da približno 50 odstotkov plastike uporabimo samo enkrat in jo nato zavržemo. Odpadna plastična (in druga) embalaža postaja vedno večji problem današnjega sveta. V letu 2018 npr. je slovensko gospodinjstvo v povprečju proizvedlo 146 kilogramov odpadne embalaže. Pandemija in strožji higienski standardi pa potrebo po embalažah in posledično odpadkih še povečujejo.

Oglej si spletno okroglo mizo Zero Waste

O težavah s plastiko, odpadno plastično embalažo in zero waste oz. življenju s čim manj odpadki bomo govorili na spletni okrogli mizi Zero Waste, ki jo organizira Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM. Ogledal si jo boš lahko v sredo, 22. decembra 2021, ob 19. uri na Facebook strani ŠOUM. Dobil boš tudi odgovore na vprašanja kako dolgo se razgraja plastenka, kako učinkoviti smo pri reciklaži plastike slovenci, koliko ton plastike proizvedemo na letni ravni in še in še.

Gostje okrogle mize bodo Marián Šefčovič, predsednik uprave Radenske Adriatic, Katja Sreš, članica društva Ekologi brez meja, mag. Darko Bečaj, vodja zbiranja in odvoza odpadkov pri Snagi, družbi za ravnanje z odpadki in družbi za druge komunalne storitve ter Anja Urek, predsednica Študentskega sveta stanovalcev Študentskih domov Univerze v Mariboru, hkrati pa študentka na Ekonomsko-poslovni fakulteti. Okroglo mizo bo moderirala urednica Dostop.si Urška Jakopin.

Uredništvo DOSTOP.si
ŠOUM

Sorodni članki

Back to top button