Znanost

Stereotipi in pamet: kako so med seboj povezani?

Pogosto se zdi, da so 'pametnejši', bolj izobraženi ali razgledani ljudje manj nagnjeni k stereotipom. Pa je res tako? Kako so povezani stereotipi in naše kognitivne sposobnosti?

Verjetno bi si mislil, da bi se z malo več pameti lahko izognili družbenim napakam, ko bi nekoga obsojali na podlagi njegovega videza. Toda izkazalo se je, da tudi če smo pametni in se bolje zavedamo različnih kultur okoli sebe, smo še vedno nagnjeni k postavljanju stereotipov. Pravzaprav je verjetnost za to še večja.

Kaj so stereotipi?

Razčistimo najprej, kaj so stereotipi. Z izrazom si se zagotovo srečal že večkrat. Pa dejansko veš, kaj pomeni? Stereotip je v obliki sodb posplošeno predstavljanje ali dojemanje družbenih pojavov, družbenih skupin in njihovih pripadnikov. Stereotipi so lahko negativni ali pozitivni z različno stopnjo prepričljivosti, da je sodba resnična, pravilna.

pamet, inteligenca, kognitivne sposobnosti, možgani, stereotipi
Veš, kaj so stereotipi?

Kaj pravi znanost?

Po mnenju raziskovalcev so vrhunske kognitivne sposobnosti pogosto povezane s pozitivnimi rezultati kot sta akademski dosežek in socialna mobilnost. Vendar pa raziskave kažejo, da imajo lahko nekatere kognitivne sposobnosti negativne posledice. Natančneje: ljudje, ki so bolj spretni pri odkrivanju vzorcev, še posebej hitro prevzemajo in uporabljajo družbene stereotipe.

V neki študiji je bilo več kot 1257 udeležencev povabljenih k izvedbi šestih poskusov. Testi so vključevali preučevanje serije različnih moških obrazov z danim nizom opisov vedenja. Obrazi so bili namenoma spremenjeni, tako da so bile nekatere poteze obraza, kot je širok nos, opisane in povezane z negativnim stereotipom. Po ogledu obrazov so udeleženci igrali igro zaupanja in izbrali, koliko denarja bodo dali partnerju avatarja, ki je imel podobne obrazne značilnosti kot tiste, ki so jim bili pravkar prikazani. Kljub temu, da avatarji niso bili povezani s prejšnjimi nalogami prepoznavanja obraza, so udeleženci dali manj denarja avatarjem, katerih obrazne poteze so bile povezane z negativnim vedenjem.

stereotipi, pamet, kognitivne sposobnosti, možgani
Preveri, kaj o stereotipih pravi študija.

Brez panike

Vendar pa obstajajo tudi dobre novice. Tisti z višjimi kognitivnimi sposobnostmi lahko zmanjšajo svoje stereotipe, ko jim predstavijo nove vzorce, ki izpodbijajo obstoječe stereotipične asociacije. 

Ljudje z boljšimi sposobnostmi zaznavanja vzorcev so izpostavljeni večjemu tveganju, da bodo prevzeli in uporabili sterotipe o družbenih skupinah. Kar pa je obetavno je, da ljudje z višjimi kognitivnimi sposobnostmi prav tako lažje posodabljajo svoje stereotipe, ko se soočijo z novimi informacijami.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button