Znanost

Znanstveniki natisnili srce iz človeškega tkiva

Izraelski znanstveniki izdelali prototip srca natisnjenega s 3D tehniko

Izraelski znanstveniki so v Tel Avivu predstavili prototip srca iz človeškega tkiva, natisnjenega s tehniko 3D. To je po njihovih navedbah prvo takšno srce, kar predstavlja »velik preboj na področju medicine«.

3D srce, ki so ga natisnili, predstavlja velik preboj na področju medicine.

»V preteklosti so s tehniko 3D natisnili strukturo srca, vendar ne s celicami in žilami,« je povedal profesor na univerzi v Tel Avivu Tal Dvir, ki je vodil projekt. Predstavljeno srce, veliko kot češnja, pa je prvo celotno s celicami, žilami in prekati.

Srce, izdelano iz bolnikovih celic in tkiva, je pomembno predvsem zato, da bi se izognili zavračanju pri presaditvah, je pojasnil profesor.

Znanstveniki so poudarili, da so pred njimi še številni izzivi, preden bo tovrstno srce možno presaditi bolnikom. Trenutno je namreč na ravni srca zarodka. Zdaj morajo natisnjeno srce naučiti, da se bo »obnašalo« kot pravo. »Celice morajo biti sposobne črpanja. Trenutno se lahko skrčijo, a morajo delovati skupaj,« je povedal Dvir. Ko jim bo to uspelo, ga nameravajo presaditi v male živali, kot so zajci ali podgane, je dodal.

»Morda bodo v desetih letih v najboljših bolnišnicah po svetu tiskalniki organov in bodo te postopke izvajali rutinsko,« je še povedal. Vendar bodo po njegovih besedah verjetno začeli z organi, preprostejšimi od srca.

 

ikona pisec STA
ikona fotograf Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button