Znanost

Z izkopavanji v rimskem amfiteatru v Veliki Britaniji do novih odkritij

Med izkopavanji v rimskem amfiteatru v kraju Richborough v Kentu so arheologi med drugim odkrili dokaze o obstoju celice, v katero so zapirali tiste, ki so nato morali stopiti v areno. Odkrili pa so tudi sledove poslikave, kar je prvi tak primer v Veliki Britaniji, je razkrila organizacija English Heritage.

Rimski amfiteater v Richboroughu je bil kraj, kjer so potekali boji z divjimi živalmi, usmrtitve in gladiatorski boji. Na podlagi najdb, kot so živalske kosti, novci in koščki lončevine, arheologi domnevajo, da je bilo območje naseljeno vse do konca rimske vladavine na prelomu iz 4. v 5. stoletje.

Med izkopavanji so naleteli tudi na skoraj popolnoma ohranjeno okostje načrtno pokopane rimske mačke in sledove poslikave na ometu stene arene. Gre za prvi znani primer poslikave na kateremkoli rimskem amfiteatru v Veliki Britaniji, navajajo pri English Heritage.

Nedavna odkritja prinašajo dodatne dokaze, da je bil Richborough pomembna rimska naselbina v Veliki Britaniji. Izkopavanja so razkrila še nekaj podrobnosti o tem, kako je bila zgrajena. Arheologi menijo, da je bil zunanji zid arene širok do šest metrov in narejen iz ruše, medtem ko je bil notranji zid zgrajen iz apnenčastih blokov. Ti so bili med seboj povezani z malto, bil je pa tudi ometan. Na njem so odkrili sledove barve, nekoč živahno rdeče in modre, kar je prvi tak primer v Veliki Britaniji.

Odkritje apnenca in ruše kot gradbenih materialov je izjemno in priča o tem, da je bil rimski amfiteater morda zgrajen na začetku rimskega obdobja, v 1. stoletju našega štetja.

Paul Pattison iz English Heritage je povedal: “Od nekdaj smo vedeli, da je bila rimska utrdba v Richboroughu pomemben kraj za Rimljane do samega konca njihove vladavine. Sedaj pa smo uspeli zbrati dokaze, da je bil do samega konca naseljen tudi velik del mesta zunaj utrdbe.”

Izkopavanja so del obsežne prenove na območju arheološkega najdišča. Potekala bodo čez zimo. Po prenovi bo arheološko najdišče za javnost vrata ponovno odprlo prihodnje poletje.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button