KulskoOkolje

V Barceloni se v največjem javnem parku pasejo koze in ovce

V Barceloni obiskovalce navdušuje prizor koz in ovc, ki se pod budnim nadzorom pastirjev pasejo v parku. 290 živali naj bi v največjem javnem parku na obrobju katalonske prestolnice na okolju prijazen način zmanjšalo požarno nevarnost.

Od aprila se v barcelonskem parku Collserola National Park pasejo ovce in koze. Cilj pilotne sheme je zmanjšati požarno nevarnost z odstranjevanjem vegetacije na okolju prijazen način. Ob vzdrževanju okolice naj bi s projektom 1,6 milijona prebivalcev drugega največjega španskega mesta tudi poučili o življenju na podeželju.

“Največji izziv je osveščanje ljudi o podeželskem življenju,” je za AFP dejal eden od pastirjev Daniel Sanchez. 36-letnik se je preselil v Barcelono iz mesta Sant Llorenc Savall kakih 50 kilometrov v smeri notranjosti celine, da bi popazil na čredo.

Park Collserola je z 8200 hektarji površine 22-krat večji od newyorškega Central Parka. Iz njega je mogoče občudovati Barcelono, številne poti pa privlačijo tekače, kolesarje in druge rekreativce. V poletnem času na njegovem območju pogosto izbruhnejo požari. Koze in ovce so lahko s svojim prehranjevanjem izrednega pomena pri čiščenju vegetacije in zmanjševanju tveganj.

Po ocenah biologa in strokovnjaka za drobnico Ferrana Pauneja so se živali “odlično” navadile na novo življenje v urbanem parku.

Pilotni projekt se bo končal junija. Če bo ocenjen za uspešnega, bi ga lahko kasneje razširili na druga zelena območja mesta.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button