Okolje

V Sredozemsko morje odvržemo 24 milijona ton odpadkov

Svetovni sklad za naravo (WWF) je opozoril, da v Sredozemskem morju vsako minuto v povprečju pristane 33.800 plastenk. Glavni razlog so države ob morju, ki jim ne uspe pravilno in okolju prijazno predelati odpadkov.

Na tak način se letno v Sredozemskem morju znajde več kot pol milijona tone plastike. Glede na analizo WWF dnevno v morje zaide po pet kilogramov plastičnih odpadkov na kilometer obale.

Med največjimi onesnaževalci so Barcelona, Tel Aviv, Valencia, Benetke, delta reke Pad, zaliv ob Marseillu in turška regija Kilikien.

“Turizem veča pritisk na Sredozemsko morje. Komunalne službe namreč ne morejo dohajati porasta odpadkov v času turistične sezone. Med dopusti se z do 200 milijoni turisti poveča število odpadkov ob obalah za do 40 odstotkov,” je pojasnil Axel Hein iz WWF Avstrija.

V Sredozemsko morje vsako minuto odvržemo 33.800 plastenk.

Zaradi onesnaževanja trpi narava, hkrati pa se to pozna tudi na gospodarstvu. Odpadki v morju letno področje turizma, ribolova in morskega gospodarstva stanejo okoli 614 milijonov evrov.

Glavni razlog za onesnaženje Sredozemskega morja so sistemske napake, saj se reciklira le manjši del plastičnih odpadkov. Večina jih pristane na deponijah in v sežigalnicah, zaradi pogosto odprtih deponij pa reke tudi te odpadke naplavijo v morje.

Od okoli 24 milijona ton plastičnih odpadkov letno se jih okoli 6,6 milijona ton odvrže brez nadzora – na nezakonitih deponijah ali v naravi. Egipt, Turčija in Italija so odgovorni za dve tretjini plastičnih odpadkov, ki pristanejo v okolju.

Te zanima kakšen je tvoj plastičen odtis? Potem preveri naš članek “Izračunaj svoj plastični odtis“.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button