Okolje

Izračunaj svoj plastični odtis

Imaš minuto? Le toliko potrebuješ, da ugotoviš, kakšen je tvoj plastični odtis in odkriješ, kako črtati planetu škodljive navade.

Plastika je s svojo vseprisotnostjo grozljivo dejstvo 21. stoletja. Planet duši povsod okoli nas – je v tleh in v oceanih, v hrani in v vodi, ki jo pijemo, v najglobljih morskih jarkih in komaj dosegljivih arktičnih predelih. Mikroplastični delci so bili opaženi v soli, ki jo najdemo na lastni mizi in na najbolj odmaknjenih otokih sveta. Več kot 8 milijonov ton plastike se vsako leto odlaga v naše oceane; do leta 2050 pa bomo imeli več plastičnih odpadkov kot rib. Plastični odtis prebivalcev globalnega severa pa terja davek predvsem od vseh ostalih ljudi in živih bitij, s katerimi si delimo planet.

plastični odtis, kalkulator plastičnega odtisa, plastika, okoljevarstvo, onesnaževanje

Toda kaj lahko glede tega kot posamezniki sploh storimo? Čeprav je to predvsem vprašanje, na katerega morajo odgovoriti velika podjetja in industrije, odgovorne za masovno onesnaževanje skupnega planeta, pa lahko tudi sami spremenimo svoj življenjski slog. Ne pozabi, majhne kapljice so tiste, ki ustvarjajo ocean – ali pa ga vsaj ne onesnažujejo!

Kalkulator plastičnega odtisa je bil ustvarjen, da ti pri tem pomaga. Z njegovo pomočjo lahko izračunaš plastični odtis, ki predstavlja učinek, ki ga ima tvoja letna plastična poraba na planet.

Kalkulator plastičnega odtisa

Učinek lahko zmanjšaš po načelu 4R – zavrni (angl. refuse) nepotrebno plastiko, ki ti jo ponujajo podjetja in trgovine, zmanjšaj porabo (angl. reduce) in ne kupuj nepotrebnih reči, ponovno uporabi (angl. reuse), kar lahko in recikliraj (angl. recycle). Porabo plastike lahko zmanjšaš tudi z izbiro izdelkov, pakiranih ali izdelanih s plastičnimi nadomestki, kot so biorazgradljivi bombaž ali karton. In ko vse ostalo ne uspe, recikliraj! Z oblikovanjem potrošniških trendov lahko namreč posredno vplivaš tudi na oblikovalce politik, ki imajo možnost s svojimi odločitvami našemu planetu prihraniti več milijonov dodatne plastike letno.

 

 Dostop.si / KA
 Splet

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button