Kulsko

Majhna pivovarna iz Finske vari pivo v čast zvezi Nato

Ko se je Finska pred kratkim odločila za članstvo v zvezi Nato, se je 42-letni lastnik majhne pivovarne v Savonlinni, ki leži le 50 kilometrov od ruske meje, Petteri Vanttinen odločil, da bo to proslavil z izdajo novega piva v čast vojaški zvezi.

Pivo ima pločevinko s sliko modro-belega viteza z zvezdo Nata na prsih in okus “varnosti s pridihom svobode”, pravi Petteri Vanttinen.

Slike pločevink piva so hitro zaokrožile po svetovnih družbenih omrežjih, Vanttinenovo objavo pa so delili celo nekateri poslanci.

“Klicali so me z vsega sveta, iz ZDA, Japonske, Nemčije, preveč jih je, da bi se jih spomnil,” je dejal Vanttinen. Pri tem se je pohvalil, da mu telefon že nekaj dni zvoni 24 ur na dan. “Običajno prodamo približno sto pločevink piva na dan, zdaj ta številka znaša preko 2.000,” je še dodal.

Njegova majhna pivovarna Olaf Brewing, v kateri je zaposlenih osem ljudi, se sedaj trudi zadovoljiti vedno večje povpraševanje. Pivo na temo Nata se namreč razproda vsakič, ko je na voljo.

Manj kot tri mesece po ruskem napadu na Ukrajino je Finska v sredo, 18. maja, vložila prošnjo za vstop v Nato. To je osupljiv preobrat več kot 75 let stare politike vojaške neuvrščenosti te nordijske države.

STA
Olaf Brewing

Sorodni članki

Back to top button